Аудит проведуть повз перевірок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аудит проведуть повз перевірок

1070
Народний депутат Ігор Савченко (Партія регіонів) запропонував закріпити в Податковому кодексі можливість бізнесу подавати аудит податкової звітності, щоб добитися скорочення планових документальних перевірок з боку ДПС. У його законопроекті N10270 йдеться, що паралельно з подачею декларації підприємство на добровільній основі може направити до податкових органів аудиторський звіт. Він повинен бути підготовлений однією з аудиторських компаній, включених до спеціального реєстру ДПС за рекомендацією Аудиторської палати. При плануванні документальних перевірок податківці зможуть враховувати надані платником звіти і не проводити таку перевірку. Винятком можуть стати компанії, включені в план-графік перевірок на підставі оцінки платника за категоріями високих ризиків.
Таким чином, акредитовані при ДПС аудиторські компанії будуть перевіряти дані бухгалтерського обліку, зокрема достовірність, своєчасність і повноту нарахування податків і зборів. Зв'язатися з автором законопроекту "Ъ" вчора не вдалося, але, згідно з пояснювальною запискою до документа, поправки замінять практику виходу податківців з перевірками щодо дотримання платниками законодавства. За словами голови правління Ради незалежних бухгалтерів та аудиторів Олени Макєєвої, в основному зараз бізнес користується послугами аудиторів для підтвердження фінансової звітності. Послуга аудиту податкової документації може коштувати в межах 20-100 тис. грн в залежності від розмірів підприємства.
На думку Макєєвої, проведення такого аудиту можливе лише в країнах з високим рівнем довіри бізнесу до податкових органів. "Взяття на себе аудиторами відповідальності підтверджувати податкову звітність може погіршити ставлення до аудиторської професії в цілому. Очевидно, будуть висунуті певні критерії до аудиторів, і, знаючи, що на ринку є багато компаній, для яких важлива не якість, а отримання прибутку, вони і будуть братися за надання таких послуг. Іноземні компанії, для яких важливий імідж, навряд чи будуть брати участь у такому проекті", - пояснює Олена Макєєва.
Президент Союзу податкових консультантів Леонід Рубаненко додає, що ще на стадії впровадження горизонтального моніторингу в ДПС обговорювалося питання залучення аудиторів, у тому числі зі світовим ім'ям. "Велика четвірка аудиторських компаній категорично відмовилася від участі. Підтверджувати податкову звітність може тільки самовбивця. Це наслідок складності трактування законодавства, постійної його зміни. Крім того, якщо аудитор не буде виконувати те, що йому накажуть у податковій, то і в списку його не буде", - говорить Рубаненко.
На думку Макєєвої, практика застосування запропонованого механізму не стане масовою. Іноземні компанії, що працюють в рамках законодавства з зарубіжними аудиторами, навряд чи скористаються послугами компаній, акредитованих в ДПС: "Вони працюють "в білу" і завжди готові до перевірок податківців". Виконавчий директор "Європейської бізнес асоціації" Анна Дерев'янко підтверджує, що іноземні інвестори лише частково можуть зацікавитися цією пропозицією, і то після того, як буде доведена її ефективність. "В цілому потрібно думати не про це, а про легкість адміністрування, скорочення кількості податків, перехід на електронну звітність і частоту внесених до кодексу змін. Він взагалі не повинен змінюватися протягом п'яти, а то і десяти років. А якщо ми нескінченно його переписуємо, то про яке спрощення може йти мова?" - каже Дерев'янко.
Президент групи УПЕК Анатолій Гіршфельд вважає ініціативу цікавою, але аудиторські компанії для підтвердження податкової звітності повинні не залежати від державних органів і, зокрема, від ДПС. Тим більше що міжнародні стандарти аудиторської діяльності дозволяють національним компаніям підтверджувати податкову звітність. Директор з корпоративних питань компанії Nestle в Україні та Молдові Геннадій Радченко додає, що запропонована процедура є непрозорою. Крім того, щоб скоротити кількість перевірок, необов'язково потрібен додатковий аудит. "Потенційні порушення видно податківцям і так, для цього не потрібен аудитор і тим більше рекомендований, розцінки якого також будуть далекі від ринкових", - резюмує він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас