Арбузов: НБУ має достатні резерви для зменшення різких коливань курсу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Арбузов: НБУ має достатні резерви для зменшення різких коливань курсу

Валюта
2277
Національний банк України (НБУ) має у своєму розпорядженні достатні резерви для зменшення різких коливань курсу, але серйозних передумов для девальвації гривні поки не спостерігається, запевняє голова Нацбанку Сергій Арбузов.
"Хочу всіх заспокоїти: навіть при найбільш негативних сценаріях розвитку у Нацбанку є достатньо резервів для зменшення різких коливань курсу... Не бачу серйозних передумов для девальвації гривні. У базовому сценарії ми прогнозуємо, що приплив капіталу буде достатнім для фінансування дефіциту поточного рахунку", - сказав він в інтерв'ю урядовій газеті "Урядовий кур'єр".
Як повідомлялося, дефіцит платіжного балансу України в січні-лютому 2012 року склав $944 млн (у лютому - $55 млн), тоді як за аналогічний період 2011 року був зафіксований його профіцит у розмірі $1,624 млрд ($1,364 млрд). Курс гривні на міжбанку з початку 2012 року зміцнився на 0,2% - до 8,0270 грн/$1. У Нацбанку вважають прийнятною амплітуду коливань гривні в межах 2,5% по року.
Щодо недавніх соціальних ініціатив президента України, Арбузов зазначив, що, незважаючи на масштабність завдань, для виплат вкладникам Сбербанку колишнього СРСР є всі необхідні кошти.
"Процес виплат, як і обіцяв президент, почнеться з 1 червня... Гривня з початком виплат залишиться стабільною, а інфляція - під контролем. Ми будемо ретельно стежити, щоб не поставити під загрозу макроекономічну стабільність в країні", - сказав він.
При цьому голова НБУ пообіцяв особливу увагу приділити забезпеченню максимально комфортних умов виплат заощаджень - без черг, додаткових довідок і стресів для громадян.
Як повідомлялося, президент України Віктор Янукович у березні оголосив про низку соціальних ініціатив, в тому числі, збільшення пенсій деяким категоріям пенсіонерів, виплати по 1000 грн у вигляді компенсацій втрат від знецінення вкладів в Сбербанку колишнього СРСР.
Арбузов також відзначив відсутність підстав для заяв про стрімкий вихід європейських банків з українського ринку.
"Поспілкуйтеся з керівниками банків з іноземним капіталом в Україні. Вони підтвердять, що український ринок є дуже привабливим, щоб так легко від нього відмовитися", - пояснив він.
Як повідомлялося, частка іноземного капіталу в сукупному статутному капіталі банків у січні-лютому скоротилася на 0,3 в.п. - до 41,6%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас