Вчені сфотографували гігантські плазмові торнадо на сонці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені сфотографували гігантські плазмові торнадо на сонці

51
Британські астрономи сфотографували на бортові камери обсерваторії SDO кілька гігантських плазмових торнадо, що переміщалися по поверхні Сонця у протуберанців, що зароджуються.
"Цілком можливо, що це перше зображення такого величезного торнадо, отримане за допомогою орбітального телескопа. Зонд SOHO раніше знаходив менші торнадо, але не міг сфотографувати їх або зняти на відео", - пояснив керівник групи Сін Лі з університету міста Аберіствіт.
Група астрономів під керівництвом Лі виявила торнадо на поверхні Сонця у вересні 2011 року, спостерігаючи за розвитком одного з протуберанців за допомогою сонячної обсерваторії SDO. Вранці 26 вересня 2011 р. бортовий телескоп AIA зафіксував біля підніжжя протуберанця точку, в якій надгаряча плазма температурою від 50 тис. до 2 млн. градусів Кельвіна піднімалася у верхні шари атмосфери Сонця по спіральній траєкторії, передає РИА Новости.
Спостереження показали, що матерія рухалася в цих торнадо з середньою швидкістю 300 тис. кілометрів на годину. Для порівняння, швидкість вітру в земних вихорах досягає лише 150 кілометрів на годину.
"Такі унікальні гігантські торнадо повинні відігравати особливу роль у формуванні глобальних сонячних бур", - вважає інший учасник дослідницької групи Х'ю Морган.
Вчені вважають, що подібні вихори є ознакою так званих корональних викидів матерії - вибухоподібних викидів сонячної плазми, що перевершують у потужності сукупність всіх ядерних боєзарядів в арсеналах держав світу. Подібні "плювки" плазмою викликають магнітні бурі при зіткненні з магнітосферою Землі. Заряджені частинки викликають геомагнітні збурення, якщо вони досягають великої сили, це може призводити до збоїв в електронному обладнанні, перебоїв з радіозв'язком і на електричних мережах, являють собою величезну небезпеку для супутників на орбіті Землі та інших космічних апаратів.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас