Дефіцитні зміни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дефіцитні зміни

Казна та Політика
426
Динаміка припливу-відпливу валюти в лютому могла чинити тиск на курс гривні. По-перше, відбулося перше погашення заборгованості Національним банком перед МВФ на суму $579 млн. По-друге, експорт українських товарів знизився з $5,39 млрд до $5,02 млрд на тлі зростання імпорту - з $5,49 млрд до $6,72 млрд.
Однак ці фактори не зробили істотного впливу на платіжний баланс, дефіцит якого скоротився в лютому до $55 млн (місяцем раніше він становив $889 млн), повідомили вчора в Нацбанку. Профіцит капітального рахунку був забезпечений припливом валюти за статтею "інший капітал" в розмірі $418 млн, тоді як в січні спостерігався відтік $2,15 млрд через потреби бізнесу повертати раніше залучені торговельні кредити. "Це сезонне явище: виплативши торішні кредити, бізнес залучив нові. У наступні місяці по торговельних кредитах також буде спостерігатися позитивна динаміка, але вона буде набагато нижчою від лютневої", - вважає президент Українського товариства фінансових аналітиків Юрій Прозоров.
Крім того, за статтею "інший капітал" з банків виводилася валюта, однак населення і в січні, і в лютому вилучило приблизно однакові суми - $690 млн і $797 млн відповідно. "Вплив заходів НБУ щодо зниження попиту на готівкову валюту виявився обмеженим. Надалі щомісячні темпи її відтоку з банків складуть $600-800 млн. І хоча даний показник набагато кращий, ніж рік тому, цей фактор все ще буде надавати досить сильний негативний вплив на платіжний баланс", - відзначає економіст ІК Dragon Capital Олена Бєлан.
Приплив прямих іноземних інвестицій, який майже подвоївся - з $481 млн до $832 млн, також позитивно вплинув на валютний ринок. "Нинішнє зростання інвестицій - це останній вплив приватизації кінця 2011 року", - говорить начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банку Україна Олександр Печерицин. Експерт також позитивно оцінив низький відтік (- $14 млн) позикових коштів. "Незважаючи на закритість зовнішнього ринку позик, українські компанії досить успішно рефінансують старі кредити", - пояснює експерт.
Ці фактори обнадіюють, оскільки на початку року економісти очікували на істотний брак валюти на міжбанку. "Досі ми прогнозували, що за підсумками року дефіцит платіжного балансу складе близько $8 млрд. Та показники початку року дозволяють розраховувати, що цей результат може бути кращим - близько $5-6 млрд", - уточнила Бєлан. Однак короткостроковість дії цих факторів викликає побоювання експертів, які прогнозують збільшення попиту на валюту в найближчі місяці. "Високий дефіцит платіжного балансу збережеться як мінімум до літа", - очікує Прозоров.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас