Перевірка за фактом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перевірка за фактом

Енергетика
445
Антимонопольний комітет (АМКУ) почав перевірку обґрунтованості підвищення роздрібних цін на світлі нафтопродукти, повідомив учора журналістам перший заступник голови відомства Рафаель Кузьмін. "Ми зараз працюємо разом з Міністерством енергетики та вугільної промисловості над перевіркою обґрунтованості існуючого рівня підвищення", - заявив він. В Міненергетики офіційно ситуацію не коментують, але високопоставлене джерело в міністерстві пояснило, що перевірка викликана темпами зростання цін. "АМКУ цікавить не те, що вартість палива зростає, для цього є об'єктивні причини, а те, чому вона зростає так швидко", - говорить співрозмовник. Кузьмін також підкреслив, що в Україні є підстави для зростання цін на бензин у зв'язку зі збільшенням вартості нафти на світових ринках.
Новий виток подорожчання бензину в країні почався в минулі вихідні, коли середня ціна на паливо в декількох великих мережах підвищилася відразу на 15-20 коп. Всього за минулий рік середня ціна на найпопулярніший бензин - А-95 - зросла з 8,7 до 10,21 грн за літр. Україна опинилася серед лідерів за темпами зростання цін на бензин у Європі (дані НТЦ "Психея"). Згідно з дослідженням британського тижневика The Economist, аналогічне зростання вартості бензину за той же період було зафіксоване тільки в Італії (18%), в інших країнах ЄС подорожчання було менш значним.
Учасники ринку говорять, що швидке зростання цін на паливо викликане витісненням з ринку вітчизняних нафтопродуктів. "За минулий рік частка українських нафтопродуктів впала з 50 до 35%, а з зупинкою Лисичанського НПЗ вона знизиться до 20%. Оскільки стримуючі фактори зникли, вартість почала зростати", - пояснюють в прес-службі НПК "Галичина". Нафтотрейдери, які продають вітчизняні нафтопродукти, дійсно не так сильно підвищували ціни, як імпортери, зазначає експерт консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко. За його словами, найменше вартість палива за останній час підвищилася в мережах АЗС, контрольованих групою "Приват" ("Укрнафта", "Авіас", Sentosa, ANP), оскільки там ще продаються вітчизняні нафтопродукти.
Директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн вважає, що заяви АМКУ зроблені скоріше для того, щоб заспокоїти населення в зв'язку зі зростанням цін. "Насправді в Кабінеті міністрів прекрасно розуміють, що є об'єктивні причини для зростання цін на нафтопродукти", - говорить він. "Я думаю, це рішення прийнято для того, щоб дещо послабити темпи зростання цін на нафтопродукти. Ще в кінці лютого в Міненергетики прогнозували, що після зупинки Лисичанського НПЗ весна у нас буде дуже важка. Так і вийшло", - резюмує Сіренко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас