Влада провідних країн світу почала "фінансові репресії" стосовно інвесторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада провідних країн світу почала "фінансові репресії" стосовно інвесторів

1268
Влада розвинених країн почала "фінансові репресії" стосовно інвесторів, вважають деякі аналітики. Мова йде про те, що центробанки заливають ринки грошима, а регулятори підштовхують фінансові компанії до вкладення отриманих коштів у держборг. З урахуванням інфляції це дозволяє урядам не тільки скорочувати витрати на обслуговування заборгованості, що утворилася за час кризи, але й поступово ліквідувати її.
Західні стратеги і керуючі фондами щосили обговорюють зараз загрозу "фінансової репресії" - практики, при якій уряди і ЦБ створюють умови для негативних реальних відсоткових ставок держоблігацій і одночасно стимулюють купівлю держпаперів фінансовими інститутами. За рахунок цього державні борги поступово знецінюються під тиском інфляції. У вівторок щодо цієї проблеми висловився керуючий облігаційним фондом Pimco Білл Гросс, заявивши, що політика кількісного пом'якшення США, в рамках якої були викуплені облігації на 2,3 трлн дол. і трирічні кредити ЄЦБ банкам в 1 трлн дол., уклала інвесторів в свого роду в'язницю. З ним згоден і голова Allianz Global Investors Андреас Утерманн: "Ми безперечно перебуваємо в стадії "фінансових репресій". І центробанки це не приховують. Вони маніпулюють ринками капіталу. Це означає продовження невизначеності", - заявив він The Financial Times.
Вперше термін "фінансова репресія" був використаний економістами Стенфордського університету Евард Шоу і Рональдом Маккінноном в 1973 році для опису роботи фінансових систем країн, що розвиваються. Однак до "фінансових репресій" в 1945-1980 році активно вдавалися і західні країни, щоб скоротити накопичені за Другу світову війну борги. За даними старшого наукового співробітника Інституту міжнародної економіки Петерсона Кармен Рейнхарт, реальна відсоткова ставка за їхніми держоблігаціями в цей період становила 1,6%. За словами експерта, зараз також спостерігаються ознаки і всі умови для "фінансових репресій". "Враховуючи, що скорочення дефіциту зазвичай передбачає дуже непопулярні скорочення витрат і підвищення податків, менш помітна "фінансова репресія" може бути більш привабливою з політичної точки зору альтернативою", - написала пані Рейнхарт у колонці, опублікованій Bloomberg.
Що ж стосується другої ланки - примусу банків до придбання держборгу за низькими ставками, то тут все подається під слушним приводом. У світлі посилення вимог до власного капіталу банкам вигідно тримати на балансах низькоризикові ліквідні активи, якими вважаються держоблігації розвинених країн. Однак критики заперечують, що зараз папери багатьох держав, наприклад, в Європі, зовсім не є такими. При цьому зміна регулюючих норм, зокрема прийняття "Базеля III", стимулює банки в розподілі своїх активів віддавати перевагу саме облігаціями. Аналітики не впевнені, що головною метою центробанків було допомогти урядам, хоча по факту їхні дії принесли і такий ефект. "ЄЦБ видав величезний обсяг кредитів банкам, і частина цих грошей іде на купівлю держоблігацій, що знижує їх прибутковість. Не думаю, що це було головною метою центробанку, але такий побічний ефект є", - сказав РБК daily економіст Capital Economics Бен Мей.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас