Вчені виявили невідомий вид протолюдей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені виявили невідомий вид протолюдей

83
Група палеонтологів під керівництвом Йоханнеса Хайле-Селассіє з Клівлендського музею природної історії (США) виявила скам'янілі останки ступні австралопітека під час розкопок у місцевості під назвою Буртеле, яка знаходиться в межах афарського району, де був знайдений "Люсі", перший відомий скелет Austalopithecus afarensis.
Як відзначають дослідники, знахідка сама по собі є справжнім скарбом, бо кістки пальців ноги та інші частини ступні дуже рідко зберігаються через те, що вони дуже крихкі і їх часто розгризають хижаки або падальщики.
Хайле-Селассіє та його колегам вдалося знайти у відкладеннях Буртеле кістки трьох пальців ноги і фрагменти стопи, які очевидно належали людиноподібним приматам. Антропологи вивчили їх і відновили будову ноги, передає РИА Новости.
За їхніми словами, даний примат був добре пристосований до проживання серед лісів. Про це говорять протипоставлений великий палець і додатковий суглоб у стопі, що дозволяє примату обхвачувати гілки дерев за допомогою рук і ніг. Крім того, стопа була абсолютно плоскою - в її структурі відсутня характерна арка, яка є відмінною рисою людської ступні і одним з найважливіших пристосувань під прямоходіння.
Таке анатомічне улаштування кінцівок було характерно для попередніх гомінідів - ардіпітеків. Як вважають більшість палеонтологів, ці примати мешкали переважно в густих африканських лісах. Тим не менш, вони володіли деякими анатомічними пристосуваннями для подорожей по землі і, мабуть, нерідко здійснювали паломництва через рідколісся і савани.
Потім учені спробували визначити видову приналежність і час існування протолюдини.
Палеонтологи зібрали кілька фрагментів мінералів і опромінили їх нейтронами. В результаті атоми калію-39 всередині фрагментів порід перетворилися в аргон-39, порівняння частки якого з "природним" аргоном-40 дозволяє точно обчислити вік відкладень.
За розрахунками дослідників, дані породи були сформовані приблизно 3,4 млн. років тому. Це означає, що гомінід був сучасником афарських австралопітеків, а не ардіпітеків. Іншими словами, ардіпітеки або ж "деревні" австралопітеки успішно співіснували з більш просунутими протолюдьмі.
"Наша знахідка ясно показує, що 3,4 млн. років тому існувало два абсолютно різні види гомінідів, що пересувалися різними способами. Ми знаємо, що Люсі і її родичі пересувалися на двох ногах приблизно так само, як сучасні люди, тоді як власник цієї ступні більше нагадував ардіпітека, останки яких залягають в шарах на 1,2 млн. років старше", - пояснив Хайле-Селассіє.
Проте, вчені не поспішають зараховувати виявлені ними скам'янілості до числа австралопітеків або ардіпітеків, оскільки черепи та інші фрагменти кісток поки не були виявлені на розкопках в Буртеле.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас