То перебір, то дефіцит. Ринок цукру знову лихоманить — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

То перебір, то дефіцит. Ринок цукру знову лихоманить

Аграрний ринок
1419
Ринок цукру в Україні нагадує гойдалку. Високий попит стимулює фермерів збільшувати площі під буряк. Виникає перевиробництво, ціни падають вниз - і фермери скорочують посіви. В результаті утворюється дефіцит, який Україна намагається покрити за рахунок імпортної сировини, в тому числі тростинної. Ціни на внутрішньому ринку знову зростають, і фермери знову збільшують площі під засів. В результаті пропозиція знову перевищує попит, і ціни знову падають вниз. Цикл повторюється. За всім цим не проглядається чіткої державної політики, але ж при мудрому підході амплітуду цін можна було б помітно зменшити.
Країну завалили цукром
У цьому маркетинговому році (триває з вересня 2011 по серпень 2012) було вироблено 2,3 млн. тонн цукру, що набагато перевищує внутрішній річний попит (1,9 млн. тонн). Величезні залишки, які гендиректор асоціації Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ) Володимир Лапа оцінює в 450-470 тис. тонн, сильно тиснуть на ціни.
Основна причина перевиробництва цукру - це розширення посівних площ під буряк. Фермерів спантеличив попит і високі ціни на цукор в минулі роки. В результаті цукру виробили стільки, що збили ціну до мінімуму. Для порівняння, в березні-квітні 2010 і 2011 років роздрібні ціни на цукор в Києві становили в середньому 9-10 грн./кг, а сьогодні - 6,5 грн./кг.
Допомогла фермерам і погода. Хоча посівні площі в 2011 році збільшилися всього на 4,7% (до 516 тис. гектар), виробництво цукру зросло аж на 50% (з 1,54 млн. тонн до 2,3 млн. тонн). При цьому врожайність буряків істотно підвищилася - з 32 тонн до 36 тонн з гектара.
Продати зайвий цукор на зовнішніх ринках не вдається, кажуть аналітики. У цьому сезоні, за даними Мінагрополітики, експорт склав лише 12 тис. тонн. Традиційно найбільший споживач українського цукру - Росія не поспішає оформлювати поставки: сусіди бояться, що під виглядом бурякового цукру з України почнуть завозити дешевий тростинний, сировину для якого Україна як країна-член СОТ закупила в період дефіциту. Під час тривалих переговорів з Росією українські чиновники просили надати квоту в обсязі 100-500 тис. тонн, проте успіху в цьому так і не досягли.
Взяти з наскоку інші експортні ринки теж не вийде. Низькі обсяги виробництва і, відповідно, експорту в минулі роки послабили міжнародні позиції України. Вийти на зовнішні ринки збуту після того, як країна як мінімум 5 років на них відсутня, справа не з легких, підкреслює старший аналітик інвесткомпанії Dragon Capital Тамара Левченко.
Посівні площі скорочуються
У 2011 році буряк в Україні засіяли на площі 515,8 тис. га, каже Левченко. У цьому році посівні площі знову зростуть, каже заступник директора департаменту продовольства Мінагрополітики Олександр Печенога. За його даними, в 2012 році передбачається засіяти 594 тис. га під цукровий буряк, що на 15% більше, ніж у 2011 році.
За прогнозами переробників буряка, площі будуть дещо меншими і складуть 520 тис. га. Прогноз УКАБ ще менший – близько 500 тис. га. А Тамара Левченко з Dragon очікує зниження площ під цукровий буряк на 13%, до 450 тис. га.
Посівна площа в розмірі 500 тис. га дозволить виробити цукор в обсягах, достатніх для покриття внутрішнього попиту (1,9 млн.тонн), не приводячи до перевиробництва, впевнений Володимир Лапа з УКАБ. Але навіть якщо площі скоротяться, цукру, виробленого в поточному році, вистачить для покриття внутрішніх потреб. При цьому значні залишки продовжать тиснути на ціни і в наступному маркетинговому році. Кінцевий обсяг виробництва цукру буде залежати лише від врожайності культури. Посівна кампанія стартує на початку квітня.
Фермери втрачають мотивацію
Скорочення посівних площ в країні може знову привести до дефіциту цукру. Виходить замкнуте коло: ціни знижуються, за ними падає пропозиція; це, в свою чергу провокує дефіцит і новий виток цін.
Останні три сезони ринок цукру в країні був дефіцитним. Задовольнити попит за рахунок власного виробництва не вдавалося, і Україні довелося імпортувати цукор. Головна причина дефіциту - скорочення площ під буряк. Володимир Лапа нагадав, що в 2006 році Україна виробила 2,6 млн. тонн цукру, що на 700-800 тис. тонн більше, ніж необхідно українському ринку. Це привело до обвалу цін у наступні роки, що вбило мотивацію виробників. Фермери відмовилися розвивати культуру після чергового сезону перевиробництва.
Згідно з даними УКАБ, виробництво бурякового цукру після пікового 2006 року сильно скоротилося. Істотно наростити обсяги вдалося лише в 2011 році. Так, в 2006 році було вироблено 2,57 млн. тонн цукру, в 2007 році - 1,86 млн. тонн, в 2008 - 1,57 млн. т, в 2009 - 1,27 млн. т, в 2010 - 1,55 млн. т, а в 2011 - 2,33 млн. т.
Обсяги імпорту зростали в міру скорочення виробництва: у 2006 році в країну було ввезено сировини (як тростинної, так і бурякової) 28 тис. т, в 2007 - 18 тис. т, в 2008 - 80 тис. т, в 2009 - 117 тис. т, в 2010 - 316 тис. т, в 2011 - 270 тис. т. З початку поточного 2011/12 МР (по лютий 2012) в країну було ввезено 11 тис. тонн сировини.
У міру зростання обсягів виробництва знижувалися і ціни (оптові ціни реалізації). Наприклад, якщо порівнювати ціну в грудні, то в 2006 році вона становила 2,5 тис.грн./тонна, в 2007 - 2,75 тис.грн./т, в 2008 - 2,8 тис.грн./т, в 2009 - 6,35 тис.грн./т, в 2010 - 7,95 тис.грн./т, в 2011 - 5,5 тис. грн./т.
Нинішня ситуація схожа на ситуацію 2006 року, а значить можна готуватися до чергового дефіциту в найближчі роки. Щоб займатися виробництвом цукру було вигідно, оптова ціна на цукор повинна становити 6-6,5 грн./кг, а вона знаходиться на рівні 5,5 грн./кг, говорить Володимир Лапа. За останні три місяці середня оптова ціна реалізації цукру складала $545/тонна (близько 4,3 грн. за кг), підтверджує старший аналітик Dragon Capital. Ця ціна навіть не покриває собівартість виробництва середніми і дрібними виробниками. Що ж стосується великих агрохолдингів, то у них витрати на виробництво 1 тонни варіювалися в діапазоні $500-750 за тонну. Однак останні можуть собі дозволити почекати збільшення попиту на цукор з боку переробників в кінці весни, додає Тамара Левченко. Зараз, за її словами, реалізують цукор лише ті виробники, яким терміново необхідні оборотні кошти.
Що буде з цінами
До кінця поточного маркетингового року (завершиться у вересні) ціни на цукор будуть залишатися низькими, у порівнянні з попередніми сезонами. В кінці весни, в період сезонного підвищення попиту, ціни можуть вирости на 10-15%: в опті до 6 грн./кг, у роздробі - до 7 грн./кг, допускає заступник директора департаменту продовольства Мінагрополітики Олександр Печенога.
Щоб спростити реалізацію цукру виробникам, міністерство, за словами Печеноги, розробило проект постанови про тимчасове зниження мінімальної закупівельної ціни на цукор з нинішньою 5910 до 5100 грн./тонна. У наступному сезоні (з вересня 2012 по серпень 2013) уряд передбачає повернути ціновий мінімум на рівень 5910 грн./тонна.
Держава трохи зняла напругу на ринку за рахунок інтервенцій. За даними Мінагрополітики, інтервенційний фонд уже закупив близько 122 тис. тонн цукру врожаю 2011 року, що, з урахуванням існуючих запасів, становить 180 тис. тонн (трохи більше від місячного запасу в розмірі 160 тис. тонн).
Між тим, кон'юнктура на світовому ринку цукру в поточному сезоні практично не впливатиме на ринок в Україні. За прогнозами міжнародних торговців, в цьому сезоні профіцит цукру в світі складе 9,7 млн. тонн, а в наступному сезоні - 5,5 млн. тонн.
Дмитро Говдя
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас