Шахраї орієнтуються за картками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шахраї орієнтуються за картками

Фінтех і Картки
2425
Шахрайство з платіжними картками в Україні набирає обертів. У Нацбанку повідомили, що за 2011 рік кількість неправомірних операцій зросла до 7,6 тис., в порівнянні з 2,9 тис. у 2010 році, а сума втрат склала 9,1 млн грн проти 6,3 млн грн. У підсумку на тлі зростання кількості шахрайських операцій їх середня сума впала на 975 грн - до 1,2 тис. грн.
Найбільше проблемних операцій було здійснено з картками платіжної системи Visa, що займають найбільшу частку ринку, - в 2011 році їх кількість зросла майже в три рази - до 5735 шт., а обсяг збитків склав 6,22 млн грн. Шахраї використовували картки MasterCard в два рази частіше, ніж у 2010 році, здійснивши 1883 операції, від яких банки втратили 2,84 млн грн. Злочинці насправді завдають більших збитків банкам. Кількість кредитних установ, які постраждали від шахраїв, також збільшилася - з 43 до 51. "Ми запропонували Нацбанку змінити форму статистики, щоб в подальшому більш якісно враховувати операції з картками. Якщо він піде на це, то стане очевидним, що цифри по шахрайству - вищі", - говорить директор Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЕМА Олександр Карпов.
За даними Нацбанку, в минулому році кількість активних платіжних карток збільшилася на 5,5 млн шт., до 34,8 млн шт. Однак частка коштів, що знаходяться на картках, все ще менше 19% всіх поточних готівкових і безготівкових коштів населення. Обсяг операцій з картками в 2011 році склав 576 млрд грн.
Голова відділу боротьби з шахрайством департаменту банківської безпеки ОТП Банку Олексій Немченко говорить, що "зняття в банкоматах коштів за підробленими картками" лідирує за сумами шахрайства. Цьому сприяє застосування скіммінгу. "На банкомат встановлюється пристрій, що зчитує пін-код і дані з магнітної смуги картки. Потім ця інформація записується на "білий" пластик, і здійснюються шахрайські операції зі зняття готівки за підробленими картками", - відзначає начальник відділу супроводу операцій з платіжними картками Піреус Банку в Україні Тетяна Мартусенко.
Злочинці часто використовують картки банків-нерезидентів. "Вони крадуть дані карток на території інших країн і передають їх в Україну, тут виготовляють фальшиві картки, за допомогою яких знімають гроші в банкоматах. Аналогічним чином шахраї передають за кордон дані карток, вкрадених в Україні", - говорить Олександр Карпов. Трапляється і витік конфіденційних даних. "У 2011 році було виявлено два факти компрометації даних у великих процесингових компаніях - в Греції і одній з країн Східної Європи. На щастя, багато скомпрометованих карток були вчасно ідентифіковані та заблоковані", - говорить начальник управління карткового бізнесу Астра Банку Сергій Головань. За словами керівника департаменту розвитку карткового і трансакційного бізнесу ПУМБ Валерія Пацуя, встановлення індивідуального ліміту і блокування платіжної картки допомагають захиститися від шахрайства.
Найбільша кількість дрібних шахрайських операцій здійснюється в мережі інтернет. "Це пов'язано з легкістю отримання реквізитів картки через фіктивні сайти і за допомогою вірусів, - говорить Олексій Немченко. - Також можна просто переписати реквізити картки в магазині, ресторані". Використання чипових карток може мінімізувати втрати. Такі картки більш захищені, ніж магнітні, проте, за даними UPC, їх зараз не більше 5%. "Деякі банки почали впроваджувати безконтактні платежі, можливі тільки за наявності чипа, тому їх частка може зрости. Проте вона навряд чи перевищить 10%, оскільки банки не зацікавлені в картках, які обходяться їм удвічі дорожче від магнітних", - констатує голова правління UPC Антон Романчук. Однак навіть ці картки не гарантують повний захист від шахрайства. "Якщо картки будуть чиповими, то підробити їх буде складніше, але складно передбачити, що придумають шахраї через два-три роки", - говорить Олександр Карпов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас