Астрономи виявили екзопланети старші від нашої галактики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Астрономи виявили екзопланети старші від нашої галактики

41
Астрономи виявили пару найдавніших екзопланет, чий вік становить близько 12,8 млрд. років.
Вік Землі, для порівняння, становить 4,5 млрд. років, а в той час, коли ці планети утворилися, галактика Чумацький Шлях тільки починала формуватися, пише Lenta.ru.
Вчені шукали планети навколо зірок з низьким вмістом важких елементів - вважається, що такі зірки є одними з найстаріших в космосі. Коли планета рухається навколо зірки, вона змушує останню коливатися, що позначається на радіальній швидкості планети. Астрономи спостерігали за великих кількістю бідних металами зірок за допомогою 2,2-метрового телескопа FEROS Європейської південної обсерваторії в Ла-Сильї. Спостереження проводилися в період з серпня 2009 року по січень 2011 року.
В результаті астрономам вдалося виявити пару планет біля зірки HIP 11952. Це світило розташовується на відстані приблизно 350 світлових років від Землі в сузір'ї Кита. Маса зірки становить приблизно 0,8 сонячних, а вік - 12,8 млрд. років (правда, з похибкою 2,6 млрд. років).
Нові планети отримали позначення HIP 11952b і HIP 11952с. Маса першої складає приблизно три юпітеріанські і вона обертається навколо своєї зірки з періодом 290 днів. Маса другої майже в чотири рази менша - 0,8 юпітеріанської, - а її період обертання становить 7 днів. Обидві планети відносяться до класу газових гігантів.
Згідно з сучасними моделями формування планет, вони утворилися незабаром після зірки з матеріалу, що залишився від формування світила. Таким чином, вік планет приблизно збігається з віком зірки.
За словами вчених, нове відкриття цікаве не тільки віком виявлених небесних тіл. В даний час вважається, що, чим нижчий вміст металу в зірці, тим менша ймовірність виявлення навколо неї екзопланет. Вчені вважають, що їхня система - важливий приклад, який допоможе прояснити аспекти формування планет навколо таких зірок.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас