Євро піддався залученню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євро піддався залученню

Казна та Політика
541
За результатами вчорашнього аукціону з продажу облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) Міністерство фінансів залучило до бюджету 2,87 млрд грн. Основна частина цього ресурсу була отримана від продажу ОВДП, номінованих у євро (205,21 млн євро). Уряд отримав дев'ять заявок, з яких задовольнив шість, встановивши ставку відсікання на рівні 4,85% річних, хоча середньозважена прибутковість склала 4,8% (мінімальні заявки були за ставкою 4,78%). Крім того, відомство дорозмістило доларові облігації на $80,75 млн під 9,3% річних і гривневі - на 56,74 млн грн під 12%.
Такий успіх дебютного розміщення паперів, номінованих в євро, банкіри пояснюють адміністративними причинами. "Без держбанків цей продаж не пройшов", - відзначив один з банкірів, що брали участь в аукціоні. Отримати коментарі в державних банках вчора не вдалося.
Комерційні кредитні установи також купували євро-ОВДП. "Це цікавий інструмент, але ставка за ним повинна бути вищою з урахуванням того, що на світовому ринку міжбанківські ставки по євро вищі, ніж по долару", - вважає директор департаменту фінансових ринків Ерсте Банку Роман Бондар. Багато банків відмовилися від участі в торгах, оскільки механізми обов'язкового викупу цих паперів урядом їм незрозумілі. У постанові Кабінету міністрів N234 від 21 березня йдеться, що такі валютні ОВДП "можуть бути достроково пред'явлені власниками для погашення будь-коли і погашені емітентом". При цьому в документі додатково прописується, що порядок і цінові умови дострокового погашення визначаються Мінфіном. "Постанова є, але затвердженого порядку і цінових умов поки немає. Тому ми утримаємося від участі в аукціоні, поки не побачимо, як буде здійснюватися повернення коштів. Адже від цього залежить і співвідношення ставки розміщення", - пояснив заступник голови правління "Дочірнього банку Сбербанку Росії" Дмитро Золотько. Один з банкірів повідомив, що в останній версії документа передбачалося введення штрафних санкцій за дострокове пред'явлення, в результаті чого ставка прибутковості ставала символічною.
Однак навіть після оприлюднення цінових умов дострокового погашення валютних ОВДП банкіри не очікують значного підвищення попиту на ці папери. Головна причина - низька ліквідність великих кредитних установ з європейським капіталом, на які, ймовірно, розраховував Мінфін. "Материнські банки встановлюють ліміти для своїх дочірніх установ, в тому числі ліміти на вкладення в папери суверена, і у багатьох банків вони вже перевищені. Тому в банків, навпаки, з'явилася необхідність продажу ОВДП, - розповів Бондар. - По-друге, у низки банків є проблеми з виконанням нормативів ліквідності Н5 та Н6. Вони повинні приводити їх у відповідність, у тому числі знижуючи частку облігацій у портфелях". В цілому фінансисти очікують, що обсяг продажів євро-ОВДП буде в кілька разів меншим, ніж обсяг проданих доларових держпаперів (з грудня таких облігацій Мінфін реалізував на $948,25 млн).
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас