Європа прощається з врожаями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа прощається з врожаями

Аграрний ринок
1890
Європа охоплена посухою. Іспанія, Португалія, Німеччина, Франція, Англія і північні регіони Італії відчувають серйозний дефіцит вологи, що ставить під питання отримання урожаїв в цих країнах.
За даними метеорологів, обсяг опадів у цих регіонах з лютого був істотно нижчим від норми, і в окремих регіонах нестача вологи склала 23-47%. Максимальний дефіцит зафіксовано у середземноморських районах Франції та в Іспанії - 59-78%. При цьому прогнози на найближчий період не обіцяють виправлення ситуації - наступний місяць обіцяє бути теплим і посушливим.
Частка Євросоюзу на світовому ринку пшениці оцінюється в 20% (мова йде про м'які сорти пшениці). Погода вже знизила загальний урожай на 5 млн. т, і оцінка втрат зростає з кожним посушливим днем. Наприклад, засуха в Іспанії характеризується як найсильніша за 65 років - у деяких регіонах, наприклад в Каталонії, не було дощів уже кілька місяців, і на сьогодні є ризик того, що пересохнуть річки.
При цьому аналітики нагадують, що посухам передували заморозки, які також відмінусували від майбутнього врожаю 1-2 млн. т в кожній з країн. Так, найбільших втрат лютневі заморозки завдали урожаю в Німеччині - приблизно 2 млн. т пшениці.
Урожай пшениці в країні в поточному сезоні оцінюється на рівні 23 млн. т (-4,2% на рік) через низку несприятливих погодних умов. У Польщі озимі вимерзли в низці регіонів, що еквівалентно втраті 1 млн. т пшениці. На сьогодні майбутній урожай пшениці в ЄС оцінюється в діапазоні 127-133 млн. т.
Країни, охоплені посухою, вже висловили готовність звернутися до Єврокомісії з проханням про виділення коштів для компенсації збитків фермерам.
Катастрофічна ситуація з врожаями в Європі вже зумовила зростання цін на пшеницю на світових біржах. Так, зараз ціни на пшеницю на торгах у Франції на 14,79 $/т більші, ніж на торгах в США.
Для України неврожай у конкурентів і зростання цін на світових ринках - спонукання до активізації власної пшеничної торгівлі в майбутньому сезоні. Хоча пшениця програє за обсягами поставок з нашої країни таким культурам, як кукурудза та ріпак, проте середньорічні показники її експорту в останні кілька сезонів - близько 45% від вирощеного.
Однак, судячи з усього, аграріям знову не пощастило. У 2011 р. урожай пшениці склав 22,3 млн. т, що в рази перевищувало внутрішню потребу ринку і формувало рекордний ресурс для експорту.
Проте на практиці, відзначають експерти, потенціал не був реалізований. Активному експорту на початку сезону завадили експортні мита на пшеницю, які фактично блокували міжнародну торгівлю, а потім стали очевидними втрати з озимими і урожаєм 2012 р. У лютому трейдери повністю припинили закуповувати пшеницю на внутрішньому ринку - вони взяли до уваги наполегливе побажання Мінагропроду не захоплюватися торгівлею цією культурою, а зосередитися на кукурудзі. Наскільки відомо, виконував пшеничні контракти тільки "Хліб Інвестбуд".
У цьому сезоні, незважаючи на платоспроможний попит на зовнішніх ринках, Україна також навряд чи буде активним продавцем пшениці. Причина - скорочення врожаю пшениці в країні через загибель озимих культур. "Ми прогнозуємо врожай пшениці на рівні 14 млн. т., - говорив міністр агрополітики та продовольства Микола Присяжнюк. - Чи достатньо цього для забезпечення продовольчої безпеки? Цілком, нам нема про що хвилюватися в цьому напрямку". Однак якщо внутрішній ринок буде забезпечений, то для зовнішнього ресурсу вже не залишається. "Ми вважаємо, що в майбутньому сезоні, як і в поточному, основною експортною культурою буде кукурудза, урожай якої очікується на рекордному рівні", - сказав аналітик однієї з провідних інвесткомпаній.
При цьому внутрішні ціни на пшеницю залишаються досить привабливими. Поточна цінова кон'юнктура на внутрішньому ринку залишається стабільною - мінімальні ціни на пшеницю третього класу на внутрішньому ринку зберігаються на рівні 1800 грн./т. Начальник відділу АПК Державного інформаційно-аналітичного центру "Держзовнішінформ" Олександр Одосій зазначає, що пропозиції пшениці другого і третього класу часто не знаходять попиту, оскільки переробники очікують більш істотного зниження цін.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас