СБ помітно знизив прогноз зростання світового ВВП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБ помітно знизив прогноз зростання світового ВВП

Казна та Політика
159
Світовий банк (СБ) знизив прогноз зростання світового ВВП до 2,5% з 3,2%, повідомляється в черговій доповіді Світового банку, опублікованій у вівторок.
Позитивний вплив на світову економіку мали події перших двох місяців 2012 року, відзначає СБ, коли ситуація на світових ринках значно покращилася слідом за заходами, вжитими ЄЦБ, реструктуризацією грецького боргу і жорсткістю бюджетної політики, які разом призвели до скорочення спредів за суверенними боргами європейських країн, що розвиваються.
У той же час невизначеність другої половини 2011 року не пройшла безслідно - Європа до кінця року увійшла в стадію рецесії, скоротився європейський імпорт, зазначається в доповіді. У зв'язку з цим в 2012 році в зоні євро очікується падіння темпів зростання більш ніж на 1,5 відсоткового пункту (в.п.), що призведе до помірної рецесії в зоні євро і стагнації в ЄС.
Одночасно з цим за межами Європи спостерігаються зростання економічної активності і поліпшення очікувань ділових кіл. Триває відновлення економіки США, а у великих країнах, що розвиваються - наприклад, Бразилії, Китаї, Індії, Південній Африці та Туреччині - відбувається підвищення рівня ділової активності.
Однак збереження напруженої бюджетної ситуації в Європі, тривале скорочення частки позикового капіталу в банківському секторі будуть стримувати рівень економічної активності в 2012 році, вважає СБ.
У зв'язку з цим свою оцінку світової економіки банк значно погіршив. Так, якщо у вересні аналітики Світового банку прогнозували зростання світового ВВП за підсумками 2012 року на рівні 3,2%, то в березні їх очікування знизилися до 2,5%. При цьому в 2013 році банк очікує підвищення показника зростання світової економіки, в порівнянні з поточним роком - до 3,1%.
У країнах з високим рівнем доходів зростання ВВП в 2012 році складе, на думку банку, 1,4%, у вересневій доповіді СБ очікував більш активного зростання економіки цих країн - на 2,2%. У 2013 році ВВП країн з високим рівнем доходів збільшиться на 2%, вважає банк.
Уповільнення зростання економіки Світовий банк чекає і в країнах, що розвиваються. За його оцінкою, зростання ВВП цих держав в 2012 році складе 5,4% (вересневий прогноз - 6%) - це один з найнижчих показників за останні 10 років, гірше було тільки в кризовому 2009 році. У 2013 році прогнозується зростання на 6.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас