Україна починає будівництво нового укриття над аварійним блоком ЧАЕС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна починає будівництво нового укриття над аварійним блоком ЧАЕС

Казна та Політика
546
Україна починає будівництво нового конфайнменту над аварійним блоком Чорнобильської АЕС (ЧАЕС) 26 квітня 2012 р. Про це заявив Президент України Віктор Янукович під час саміту з питань ядерної безпеки в Сеулі, передає прес-служба Президента України.
Зокрема, глава держави висловив вдячність міжнародній спільноті за підтримку, яку отримала Україна в подоланні наслідків Чорнобильської катастрофи.
"Торішня Київська міжнародна конференція донорів була успішною, і 26 квітня Україна починає будівництво нового конфайнменту над аварійним блоком Чорнобильської атомної станції", - додав він.
Янукович підкреслив, що в Україні "реалізується багаторівневий, інтегрований підхід до забезпечення ядерної безпеки".
Раніше повідомлялося, що державне спеціалізоване підприємство "Чорнобильська АЕС" отримало першу партію металоконструкцій для будівництва арки нового безпечного конфайнменту над зруйнованим четвертим блоком станції.
Новий саркофаг - це арочна конструкція з прольотом 257,44 м, висотою 108,39 м і довжиною 150 м. Об'єкт розрахований на 100 років експлуатації і дасть можливість здійснити витяг паливовмісних матеріалів та їх кондиціонування для подальшого безпечного зберігання.
Вартість будівництва арки нового саркофага на ЧАЕС складе 935 млн євро. Споруджувати нове безпечне укриття над зруйнованим ядерним реактором буде французький консорціум Novarka, будівництво буде здійснюватися за рахунок коштів, зібраних країнами-донорами, в т.ч. України - фондом "Укриття". Частка України у фінансуванні проекту становить 6% від загальної суми. Київ планував на чорнобильські проекти в цьому році виділити 10 млн 197,685 тис. дол., на 2013 р. - 10 млн 197,68 тис. дол., на 2014 р. - 32 млн 197,68 тис. дол.
Принципову згоду на надання коштів, необхідних для реалізації чорнобильських проектів, від донорів Рахунку ядерної безпеки України отримала ще в квітні минулого року. Контроль за використанням коштів буде здійснювати Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР).
Будівництво безпечного конфайнменту (укриття) на ЧАЕС почалося взимку 2009 р. Готова конструкція планується до середини 2015 р. У липні 2011 р. Європейський банк реконструкції і розвитку виділив додатково на фінансування Чорнобильських проектів 70 млн євро. Зазначений внесок ЄБРР здійснюється на додачу до внеску в 120 млн євро. Внесок ЄБРР - найбільший серед всіх донорів Чорнобильських проектів. Спільний внесок всіх донорів у перетворення ЧАЕС в екологічно безпечний об'єкт складе 750 млн євро.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас