Ъ: Подорожчання капає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Подорожчання капає

Енергетика
1428
В Україні розпочався новий виток подорожчання нафтопродуктів. За останні кілька днів на 15-20 коп. збільшилася ціна літра бензину в мережах, які контролюють близько чверті ринку. Це пов'язано з тим, що єдиний працюючий в Україні НПЗ - Кременчуцький - почав поставляти паливо сільгоспвиробникам, а імпортери змушені підвищувати ціни через зростання вартості нафти в світі. Вони прогнозують, що вже в найближчі тижні середня вартість Аі-95 досягне 11,3-11,5 грн за літр.
У суботу та неділю декілька великих мереж підняли ціни на нафтопродукти, повідомили вчора в консалтинговій групі "А-95". Компанія зафіксувала подорожчання палива на заправках Shell, "Окко", а також у мережах, контрольованих групою "Приват" ("Укрнафта", ANP, "Авіас", "Сентоза" тощо). У Shell бензин подорожчав на 5-26 коп. в залежності від виду палива. Аі-92 зріс у ціні на 5 коп. (до 10,84 грн за літр), Аі-95 - на 26 коп. (11,35 грн/л), дизпаливо - на 20 коп. (10,39 грн/л). На станціях "Окко" (належать "Галнафтогазу") паливо подорожчало на 5-14 коп.: А-76 і Аі-95+ зріс в ціні на 6 коп. (10,3 грн/л і 12,15 грн/л), Аі-92 - на 5 коп. (10,84 грн/л), Аі-95 - на 15 коп. (11,35 грн/л), ДП - на 14 коп. (10,39 грн/л). Зростання вартості бензину на 10 коп. зафіксовано і на АЗС групи "Приват". Аі-76 тепер продається по 9,6 грн/л, Аі-92 - 10,1 грн/л, Аі-95 - 10,4 грн/л, А-95+ - 10,5 грн/л. Вартість дизпалива залишилася на колишньому рівні - 9,8 грн за літр.
Минулої п'ятниці бензин марки Аі-95 подорожчав на 20-30 коп. за літр також на заправках компаній "Лукойл" і WOG. "В середньому по Україні ціни на нафтопродукти зросли не так сильно, на 4-6 коп., але зазначені мережі контролюють 25% ринку, і очікується, що слідом за ними будуть поступово підвищувати ціни і інші учасники ринку", - відзначає директор компанії "А-95" Сергій Куюн. При цьому вартість більш дорогого брендованого бензину на АЗС зазначених мереж, за даними компанії UPECO, зросла ще більше і досягла в середньому 11,3 грн за літр.
Подорожчання бензину в компаніях пояснюють залежністю українського роздрібного ринку від імпортних нафтопродуктів. "Вже до травня український ринок може стати на 80% залежним від імпорту нафтопродуктів. За даними наших фахівців, частка одних тільки білоруських нафтопродуктів на українському ринку високооктанових бензинів і ДП в березні склала вже 53%", - додають у прес-службі ТНК-ВР. Компанія в цьому році зупинила роботу свого Лисичанського НПЗ - у зв'язку зі збільшенням акцизів на нафтопродукти з початку року і адміністративним заморожуванням цін на них на російському ринку робота українських підприємств стала нерентабельною.
Постачати нафтопродукти на український ринок нафтовикам зараз невигідно - вони конкурують тут з дешевою білоруською продукцією (створення в 2010 році Митного союзу забезпечило Білорусію поставками російської нафти на пільгових умовах). У разі експорту нафтопродуктів за межі союзу (в тому числі в Україну) Білорусія платить Росії експортне мито на нафтопродукти, яке в 2011 році було вдвічі нижчим від нафтового, а з 2012 року становить 66% від нафтового.
Враховуючи зростання цін на паливо у світі, стримувати ціни на внутрішньому ринку компанії не в змозі. "Зараз вартість бензину марки Premium (аналог Аи-95) на ринках Середземномор'я досягла $1190 за тонну, тоді як ще в лютому він коштував на $100 дешевше. На ці котирування орієнтуються і Мажейкяйський, і білоруські НПЗ. І вони виставили таку ціну поставки палива в Україну, що вартість бензину в будь-якому випадку буде зростати, - кажуть у прес-службі НПК "Галичина". - Досі в Україні спостерігалося певне відставання в рості цін від зовнішнього ринку, пов'язане з тим, що в роздробі продавалися залишки бензину, виробленого вітчизняними НПЗ".
Ціни на нафтопродукти в країні ростуть з середини лютого. Так, за даними Bloomberg, за підсумками лютого середня ціна нафти марки Brent на європейському ринку склала $119 за барель, тоді як за підсумками 23 днів березня - $126,1 за барель. В результаті в Україні станом на 17 лютого, коли почалося подорожчання, А-76 коштував, за даними UPECO, 9,57 грн за літр, дизпаливо - 9,66 грн, Аі-92 - 10 грн, Аі-95 - 10, 28 грн. Середні роздрібні ціни на нафтопродукти в Україні, за інформацією UPECO, зросли з п'ятниці по понеділок на 5 коп., до 9,83 грн за літр А-76; на 9 коп., до 9,87 грн за літр дизпалива; на 4 коп., до 10,34 грн за літр Аі-92 і на 6 коп., до 10,67 грн за літр Аі-95.
Після зупинки Лисичанського НПЗ єдиним великим переробником в країні залишався Кременчуцький НПЗ ("Укртатнафта"). "Але пальне, що випускається "Укртатнафтою" (також контролюється структурами групи "Приват". - "Комерсант"), майже в повному обсязі пішло сільгоспвиробникам - на посівні роботи, - говорить високопоставлене джерело "Ъ" в групі. - Ми були змушені перейти на імпортні нафтопродукти". В Shell і "Галнафтогазі" підвищення цін вчора не коментували. Не стали коментувати свої можливі дії у зв'язку з підвищенням цін і в прес-службі Антимонопольного комітету.
Не вийшло вплинути на роздрібний ринок нафтопродуктів та у НАК "Нафтогаз України". Плани монополії з випуску нафтопродуктів з азербайджанської сировини на Кременчуцькому НПЗ не здійснилися через збитковість переробки. Схоже, в уряді змирилися з неминучістю зростання цін на нафтопродукти. Так, в п'ятницю експертно-аналітична група з питань функціонування ринку нафти і нафтопродуктів при Міненерго підвищила на 10 коп. рекомендовані ціни на Аі-95, до 10,74 грн за літр, і на дизпаливо - до 10,04 грн за літр.
Аналітик консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко прогнозує, що найближчим часом на ринку може бути ще більш масштабне зростання цін. "Судячи з тих цін, за якими з минулого четверга імпортується білоруський і литовський бензин, на заправках літр Аі-95 має коштувати в середньому 11,3-11,5 грн за літр", - говорить Сіренко. Він зазначає, що вже через 1-2 тижні на ринку може встановитися саме така ціна.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас