Чи прийде гривні кінець — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи прийде гривні кінець

Валюта
5601
Україну знову лякають дефолтом. На цей раз "порція оптимізму" виходить від авторитетного інформагентства Bloomberg. Мовляв, становище української економіки - точнісінько, як у Греції. І розв'язка, мовляв, буде схожою. Своє "райдужне" бачення ситуації Bloomberg не пояснює. Правда, це агентство намагається шити нам економічний провал регулярно. Останній раз такий жах ним озвучувався в лютому. Але зараз, можливо, причина - в звіті Мінфіну: днями відомство повідомило, що зовнішній борг України б'є рекорди: він зріс на $111 млн (0,4%) і став найвищим за всю нашу історію. Масла у вогонь підлив і регіонал Валерій Коновалюк (він останнім часом часто відхиляється від лінії партії).
"Нам дають чіткі прогнози, що ми зіткнемося до кінця року з девальвацією. Країна переходить в стан дефолту. І не реагувати на ці процеси не можна (Коновалюк вів до того, що від дефолту нас врятує тільки Митний союз. - Авт.)", - заявив він минулого тижня. Експерти ж впевнені, що до виборів про фільм жахів можна взагалі забути, а в уряді пояснюють, кому на руку запускати страшилки і чим може бути небезпечно навіть мінімальне коливання курсу долара.
Курс
Як повідомлялося на нашому сайті, на Україну чекає девальвація. Спочатку МВФ заговорив, що в 2012 році за долар даватимуть 8,41 грн, а в 2013-му - 9,18 (раніше фонд називав цифри 8,14 і 8,44 грн). А тепер уже й не чужі Нацбанку люди не бачать нічого поганого в тому, щоб опустити курс гривні на 5-10%. "Я не бачу тут проблеми. 5-10% девальвації ви навіть не відчуєте. Росія, Польща, Туреччина це зробила. А ми страшилку робимо через 40 копійок", - заявив нам академік НАН України та член Ради НБУ Валерій Геєць.
"Ми спілкувалися з росіянами, коли США були на межі технічного дефолту і Конгрес відмовлявся підвищувати поріг держборгу. Тоді російський рубль за півтора місяці впав на 12%. У нас би почалася паніка. А представники Центробанку говорили, що у них населення просто не відреагувало", - запевняє директор департаменту з управління валютним резервом НБУ Олександр Дубіхвіст. Проте в Нацбанку заперечують, що Україні може загрожувати нестабільність курсу, не то що дефолт.
"Це особиста позиція експертів. Позицію НБУ оголошує керівництво", - сказав нам глава прес-служби НБУ Сергій Шуміхін. Нагадаємо, голова Нацбанку Сергій Арбузов не раз заявляв, що падіння курсу гривні не буде.
Ризик менший, ніж 2008-му
Директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин вважає, що курс гривні точно будуть тримати до виборів (такої ж думки - і більшість наших читачів - див. нижче). Економіст Олександр Жолудь погоджується, що коливання курсу у нас "питання скоріше політичне, ніж економічне". Однак, вважає він, НБУ має шанси утримувати курс і після виборів: "Можливості НБУ зараз приблизно такі ж, як були напередодні кризи 2008 року. Тоді не змогли утримати курс валют. Але тоді і ситуація в світі різко погіршилася. Все буде залежати від того, як складеться зовнішня ситуація. Що стосується дефолту: ризик зріс, але це не говорить про те, що це основний сценарій. На сьогоднішній день страховка від дефолту для України на міжнародних ринках коштує в 7 разів дешевше, ніж восени 2008 року, в пік кризи (тобто зараз ймовірність дефолту в сім разів менша)".
Опитування: Курс утримають... до виборів
Лише кожен десятий українець вірить у довгострокову стабільність нацвалюти. "У влади вистачить ресурсів і методів утримати нинішній курс", - вважають вони. 73% читачів кажуть, що курс долара протримають до виборів, а потім відпустять у вільне плавання. Ще 4% вважають, що гривню послаблять, але не сильно: вище 9 грн курс не буде. 6% думають, що все залежить від кризи в Єврозоні і цін на паливо на світовому ринку, і стільки ж сказали, що їм все одно - у них валюти немає. Це показало опитування на сайті segodnya.ua.
"Стримувати курс нічим, хіба що продати ГТС", - впевнена читачка Галина. "Все тримається до виборів, потім впаде все", - вважає swed. "Нинішній стан речей не можна назвати ідеальним, але його неможливо навіть порівняти з хаосом 2005-2010 років. Загроза курсу гривні може виникнути, якщо "помаранчеві" дорвуться до влади", - написав Олександр.
Девальвація нацвалюти: кому вигідно
Кому і навіщо треба опускати курс гривні? "Це пішло б на користь нашому торговельному балансу, який сьогодні є від’ємним, привело б його в якусь рівновагу", - вважає економіст Олександр Жолудь. Валерій Геєць вважає, що через сталий курс українські експортери втрачають цінові переваги на міжнародних ринках. Деякі країни, за його словами, навмисно послаблюють свою валюту, щоб зробити економіку більш конкурентоспроможною.
"З точки зору зовнішньої торгівлі Україна опинилася в дуже невигідному становищі навіть у порівнянні з країнами СНД. Тому що і в Росії, і в Білорусі відбулася девальвація. Рубль, наприклад, в минулому році девальвував на 12%. В результаті ми маємо колосальний дефіцит зовнішньої торгівлі, а це тисне і на платіжний баланс, і на бюджет - на все. Тому доцільно плавно, по півкопійки, опустити курс гривні. Привести її за рівнем девальвації у відповідність хоча б з російським рублем. До речі, і МВФ рекомендує нам зробити більш низький курс", - вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
Небезпеки
Навпаки, в уряді пояснюють, що гра з курсом валют - це пастка для країни. "Падіння гривні відносно долара навіть на 5%, на які нас "вмовляють", відразу ж серйозно позначиться на довірі до України, - сказало нам високопоставлене джерело в Кабміні. - У всіх економічних рейтингах, на які орієнтуються зовнішні інвестори, все враховується в доларовому вираженні. І якщо ми в країні хоча б трохи знижуємо вагу гривні, - Україна різко опускається за багатьма показниками вниз (скажімо, зараз середня зарплата близько 2700 грн, тобто $336 за курсом 8.04 грн/$, а якщо співвідношення зміниться "всього" на 5%, тобто стане 8.44 грн/$, то зарплата в доларах буде вже лише $319,9). Для інвесторів це сигнал, що в країні проблеми, хоча експерти нас запевняють, мовляв, подумаєш, трохи опустили гривню... Після цього отримати зовнішні кредити під нормальні відсотки ми вже не зможемо. Крім того, навіть невелике зниження курсу зведе нанівець усі збільшення пенсій і зарплат. Підвищений курс відразу з'їсть ці надбавки. Тож курс гривні опускати ніхто не буде".
Анастасія Рафал
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас