Українській прокуратурі хочуть серйозно урізати повноваження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українській прокуратурі хочуть серйозно урізати повноваження

727
В Венеціанську комісію надійшов законопроект, що істотно звужує права і повноваження української прокуратури.
Як пише газета Сегодня з посиланням на високопоставленого анонімного представника Генеральної прокуратури України, цим документом пропонується позбавити прокуратуру функції контролю за слідством, скоротити чисельність, обмежити вплив на генпрокурора з боку президента і посилити - з боку парламенту.
Як зазначає видання, проект, минаючи адміністрацію президента, переправив до Європи народний депутат Сергій Головатий, співголова Національної комісії зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права, не погодивши питання з Банковою і шефом главку з судоустрою Андрієм Портновим.
Джерело видання заявило, що даний законопроект - "спроба зруйнувати і знівелювати прокуратуру до рівня формальної структури, від якої б нічого не залежало. Експерименти в сусідній Росії, де великі надії покладали на самостійний Слідчий комітет, себе не виправдали".
Народний депутат від Партії регіонів Іван Вернидубов в свою чергу заявив: "Вважаю помилковим сліпо слідувати всьому, до чого нас підштовхує Європа. Роками діючий, добре налагоджений механізм, яким є прокуратура, розбалансувати можна, але навіщо? І не треба з прокурора ліпити сищика-універсала на кшталт Шерлока Холмса. Кожному - своє".
Глава правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко, навпаки, переконаний, що законопроект, в поєднанні з новим КПК, - крок вперед, віддаляє Україну від прокуратури радянського зразка, "яка подобається представникам ГПУ, а також їхнім колегам з Північної Кореї, Куби та Білорусі".
"Новий КПК принципово змінює роль прокуратури у кримінальній юстиції, - зазначив експерт. - За Конституцією, у прокуратури не повинно бути функції слідства. Роль прокурорів при розслідуванні кримінальних справ необхідно змістити в бік нагляду за досудовим слідством і дотриманням прав людини. Підпорядкованість прокурора вищестоящому начальству - також рудимент минулого".
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас