Інвентаризація олігархів триває... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвентаризація олігархів триває...

Казна та Політика
2111
Податкова служба посилює "опіку" над великим бізнесом, що забезпечує левову частку державної казни. Зокрема, відомство Олександра Клименка, як стало відомо УНІАН, намагається прояснити (хоча б для себе) справжню структуру нашої економіки і взаємозв'язок членів основних фінансово-промислових груп.
Прем'єр-міністр Микола Азаров нещодавно в черговий раз підтвердив, що економіку України та її бюджет тримають на собі великі корпорації, а малий бізнес, всупереч очікуванням романтичних лібералів часів перебудови, суттєвої ролі не грає. За словами глави уряду, 350 компаній забезпечують 86% загального обсягу надходжень в казну. Раніше публікувалися офіційні дані Державної податкової служби: тисяча платників, які підпадають під законодавче визначення "великих", дають понад 70% зборів. Іншими словами, диверсифікація національної економіки поки не світить навіть у довгостроковій перспективі. Середній клас, що тільки зароджується, поки насилу може прогодувати хоча б себе самого, не кажучи вже про масове працевлаштування найманих працівників або серйозний вплив на доходи держбюджету.
Тому з боку держави було б наївним зовсім ніяк не контролювати вітчизняних олігархів, які виявилися власниками стратегічних активів.
Держапарат, при всіх його недоліках, це розуміє. На брак уваги з боку влади господарі "заводів-газет-пароплавів" ніколи не скаржилися, а останнім часом - особливо. Єдина відмінність полягає в тому, що на сьогодні відзначається прагнення зробити процес системним, щоб ніхто не був забутий і ніщо, відповідно, не забуто.
Як стало відомо УНІАН із своїх джерел, нещодавно глава Державної податкової служби Олександр Клименко підписав наказ №206 "Про організацію роботи з фінансово-промисловими групами". У відповідь на наш запит повний текст документа в ДПСУ не надали - тільки деякі фрагменти (пославшись на службову таємницю).
З наявної в нашому розпорядженні інформації випливає, що вперше після провальної спроби адміністрації Леоніда Кучми готується тотальний перепис українських фінансово-промислових груп, їх учасників (як окремих видатних громадян, так і компаній), взаємозв'язків між членами ФПГ та ін. Нагадаємо, ще в 1999 році був скасований президентський Указ "Про фінансово-промислові групи". Учасники ФПГ всіма силами перешкоджали хоч якійсь прозорості та формалізації своєї роботи, і домоглися свого - про них начебто забули. Навіть прийнятий у швидкісному режимі Податковий кодекс поняття "фінансово-промислова група" не містить.
Тому податковій доводиться створювати методичну базу самостійно. За пропозицією авторів наказу, ФПГ треба вважати групу суб'єктів господарювання, яка характеризуються "максимальною концентрацією в рамках однієї бізнес-структури економічного потенціалу пріоритетних галузей... формуванням цінової політики, встановленням контролю виробництва та ринком збуту продукції, а також розширенням сфери впливу цієї структури на інші галузі економіки". Спільно, зрозуміло, з якимсь єдиним центром управління у вигляді юридичної або фізичної особи.
Звички українських олігархів всім відомі: вони діють за принципом головного героя чудового мультфільму "Падав торішній сніг" - "кінець, кінець... Кінці - у воду!", активно застосовуючи його в своїй діяльності. Встановити структуру власності великої корпорації або формально підтвердити приналежність багатих українців до тих чи інших структур неймовірно складно - горезвісні "кінці" губляться в чорних дірах офшорів, а єдині аж до однакової стилістики в корпоративному дизайні підприємства на паперах дробляться на десятки і сотні фірм і фірмочок. Робиться це як для ухилення від податків, так і для того, щоб уникнути претензії з боку Антимонопольного комітету. Втім, можуть бути й інші причини, наприклад, приховування факту присутності в числі власників держслужбовців.
У підсумку всі знають, що і кому належить, проте офіційно у найбагатших людей країни за душею немає нічого або майже нічого. Тих, хто ризикнув вилізти на світ і визнати своє своїм, одиниці.
Податкова, в свою чергу, не приховує наміру надати лавам основних донорів бюджету якийсь упорядкований вигляд. Згаданий наказ №206 вписується в систему інших заходів ДПСУ останнього часу. Згадаймо хоча б наказ №45 від 17 січня 2012 року, яким спеціалізовані податкові інспекції по роботі з великими платниками податків зведені в єдиний орган і перепідпорядковані центральному керівництву служби. Так почалося створення Національного офісу з обслуговування "важковаговиків" українського бізнесу. Злиття відбулося і на рівні обміну базами даних, що повинно спростити виявлення не знайдених поки господарів основних активів і галузей.
Потім з'явилися відомості, що в податковій на підставі рекомендацій Ради Європи розробляються українські стандарти звітності у сфері трансфертного ціноутворення. А старенька Європа, яка пережила період трансформації національних корпорацій у транснаціональні, дещо розуміє в складнощах оподаткування капіталів, що вийшли на міжнародний рівень. Тамтешні бізнесмени дуже практичні, і в офшорні хованки з державою грати почали набагато раніше від наших.
Нарешті, до трансферного ціноутворення залучили і американців - ДПСУ та Американська торгова палата створили дві спільні робочі групи. "Нас турбує ситуація, коли єдиний прибутковий підрозділ - іноземна офшорна компанія, а великі промислові корпорації, що працюють в Україні, перманентно декларують збитки. Прибуток має формуватися і обкладатися податком у країні, де розміщені виробничі потужності та здійснюються господарські операції", - відкритим текстом пояснив мотиви податкового відомства Олександр Клименко.
Податкова хоче мати список українських ФПГ і належної їм власності, щоб мати уявлення про логіку обігу фінансів і точку формування прибутку. Щоб розуміти, врешті, скільки податків вони повинні і здатні реально заплатити.
Чи хочуть цього фінансово-промислові групи і їхні власники? У багатьох з них, навіть самих багатих і впливових, все ще сидить страх втратити все. Гарантії прав власності в нашій країни занадто слабкі, щоб вони могли дозволити собі безбоязно "світити" підконтрольними активами. Багато хто вдається до заплутаних схем, що називається "на рефлексах", тобто, навіть там, де особливої необхідності в цьому немає.
Переконати битих життям товстосумів, які набили руку на інтригах, що пора ставати відкритими і структурованими, буде непросто. Але саме цим, судячи з останніх подій, збирається щільно зайнятися податкова служба.
Єгор Панкратов
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас