Moody's: Новий закон про гарантування внесків фізосіб підвищить довіру вкладників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's: Новий закон про гарантування внесків фізосіб підвищить довіру вкладників

380
Новий закон "Про систему гарантування внесків фізичних осіб", який встановлює чіткі умови компенсацій, підвищить довіру вкладників до українських банків, вважають експерти міжнародного рейтингового агентства Moody's Investors Service.
"Слабка довіра вкладників, надмірна інфляція і криза банківської системи в 2008-2009 роках спонукали споживачів зняти з рахунків третину внесків. Ускладнила ситуацію відсутність надійної системи страхування внесків", - йдеться в огляді агентства.
Новий закон вносить ясність у процедуру відшкодування внесків фізосіб, що істотно знижує невизначеність з їх компенсаціями.
Відповідно до огляду, закон ділить банки, які звітують про платоспроможність, на дві категорії: проблемні і неплатоспроможні банки. Проблемним банк вважається в разі зниження його власного капіталу на 10% протягом місяця або в разі невиконання своїх зобов'язань перед кредиторами та вкладниками протягом п'яти днів і більше з моменту настання терміну. Такий банк буде перебувати під посиленим контролем НБУ.
Неплатоспроможним банк вважається в разі зниження його власного капіталу на третину або невиконання своїх зобов'язань перед вкладниками протягом 10 днів з моменту настання терміну. В такому випадку фонд страхування внесків візьме банк в своє управління і протягом 30 днів прийме рішення про продаж або ліквідацію банку. У разі ліквідації банку фонд зобов'язаний відшкодувати внески протягом двох місяців.
Як повідомлялося, президент України Віктор Янукович 19 березня підписав закон "Про систему гарантування внесків фізичних осіб" (№ 4452-VI), яким Фонду гарантування внесків надано, серед іншого, виключне право виступати в ролі тимчасового адміністратора та ліквідатора банку, тоді як в даний час ці функції виконує НБУ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас