Гроші на оцінку ГТС виділять з бюджету-2012 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гроші на оцінку ГТС виділять з бюджету-2012

Енергетика
144
Гроші на оцінку української газотранспортної системи будуть виділені з бюджету на 2012 рік.
Про це повідомив заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Вадим Чупрун, передає НБН.
"Необхідні гроші в будь-якому випадку будуть виділені. Це питання принципове. Навіть якщо брати 5 млн. 400 тисяч гривень, тобто найвищу вартість оціночної пропозиції, то ці кошти будуть знайдені в бюджеті", - заявив Чупрун.
Він також не відкидає, що після оцінки вартості ГТС може виникнути питання про створення тристороннього консорціуму.
Як повідомлялося, в рамках другого етапу тендера НАК "Нафтогаз України" отримав три цінові пропозиції щодо оцінки ГТС, переможець буде визначений найближчим часом.
Раніше заступник голови правління "Нафтогазу України" сказав, що заяви про вартість української ГТС в розмірі від 4 до 200 млрд. доларів - це не більше ніж спекуляції.
"Ми чуємо різні цифри, різну вартість. Звучать цифри від 4 до 200 млрд. доларів. І це прояви спекуляцій. Але я хочу зробити офіційний посил держави і нашої компанії. Ми не збираємося торгувати нашою ГТС. Ми маємо намір забезпечити її життєдіяльність на довгі роки. Ми повинні залишити її як національне надбання, зробити її економічно рентабельною. І один з виходів - це створення газотранспортного консорціуму", - сказав Чупрун.
У той же час Чупрун вважає, що заяви російської влади про непотрібність української ГТС в недалекому майбутньому спрямовані на зниження вартості газотранспортної системи.
Росія в переговорах з Україною про зниження цін на російський газ вимагає натомість від Києва передачі половини прав на управління ГТС. У відповідь Україна запропонувала РФ створити тристоронній консорціум за участю ЄС з управління ГТС в обмін на знижку на газ. Однак ця пропозиція поки не влаштовує Москву.
"Газпром" озвучив ціну української ГТС на рівні 20 млрд. доларів.
Пропускна здатність газотранспортної системи України на вході становить 288 млрд. куб м, на виході - 178,5 млрд. куб м, у тому числі в країни Європи - 142,5 млрд. кубометрів, Молдову - 3,5 млрд. кубометрів. Транзит природного газу по території України в країни Європи і СНД в 2011 році збільшився на 5,7%, в порівнянні з 2010 роком - до 104 млрд. 197,67 млн. кубометрів. У тому числі транзит газу до Західної Європи в минулому році збільшився на 5,9% - до 101 млрд. 98,13 млн. кубометрів, тоді як до країн СНД скоротився на 2,4% - до 3 млрд. 99,54 млн. кубометрів.
ГТС складається з 72 компресорних станцій, 110 цехів і 1 тис. 451 газорозподільної станції. Загальна протяжність газопроводів, які експлуатує компанія, становить 38,6 тис. км, у тому числі магістральних газопроводів - 22,2 тис. км, газопроводів-відводів - 16,4 тис. км.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас