Банки розтрясуть валютний запас — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки розтрясуть валютний запас

Валюта
2794
Директор департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубіхвост повідомив, що сьогоднішні авуари банків майже вдвічі більші, ніж були в період масової скупки валюти для спекулятивних цілей в 2009 р. і подальшому "валютному сидінні" 2010 р.
На думку банкірів, валютні запаси формують не тільки банки, але і їхні клієнти, які залишають на кореспондентських рахунках фінустанов валютну виручку. "Якщо раніше банки побоювалися девальвації, а підприємці тримали гроші для скупки активів при можливому зниженні їхньої ціни, то зараз головна причина зберігання грошей поза Україною для бізнесу - проблема інвестиційного клімату, а для банків - існуючий норматив валютної позиції, в який не можна включати резерви, сформовані під валютні кредити", - говорить голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.
Фактично, валютні авуари - це подушка безпеки банкірів, для яких навіть копійчана девальвація може вилитися в багатомільйонні збитки. Розформувати її і направити гроші на кредитування банкіри обіцяють після того, як НБУ вирішить проблему розрахунку валютної позиції. Відповідне звернення до Нацбанку зробила Незалежна асоціація банків України, яка запропонувала НБУ дозволити банкам купувати не валюту для формування резервів, а індексовані облігації уряду.
За словами Олександра Дубіхвоста, така пропозиція дійсно надходила в Нацбанк, проте рішення щодо неї поки не прийнято. У свою чергу банкіри стверджують, що з 1 квітня регулятор пообіцяв почати пілотний проект з низкою найбільших банків, які будуть переведені на старий порядок розрахунку нормативу валютної позиції - їм дозволять включати в розрахунок позиції номінал придбаних індексованих облігацій Мінфіну.
На думку президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, попит на облігації уряду після запуску такої схеми може збільшитися вдвічі і скласти близько $2-2,5 млрд. на рік. "Я роблю такі прогнози виходячи з обсягів проданої банками валюти для дотримання сьогоднішнього нормативу валютної позиції - близько $7 млрд. за 2009-2011 рр.", - пояснює експерт.
Він вважає, що збільшення попиту може дозволити Мінфіну знизити ставки за валютними облігаціями на 1-1,5% (з поточних 9,1-9,3%), "тому тим, хто хоче купити валютні облігації, робити це варто зараз - поки ставки високі".
"Сьогодні більшу частину валютних запасів на авуарах сформували банки з іноземним капіталом, які накопичують кошти, які повертають їм клієнти, а також готуються до погашення боргів перед материнськими компаніями", - додає голова правління банку "Надра" Валентина Жуковська. Якщо запропонований механізм розформування авуарів буде функціональним, то вивільнену валюту банки можуть спробувати використати для кредитування корпоративних клієнтів. "А якщо запрацює механізм Агентства рефінансування житлових кредитів, який дозволяє рефінансувати валютні кредитні портфелі в гривневі, то ми зможемо спостерігати і збільшення споживчого кредитування", - прогнозує Дмитро Гриджук.
Олександр Дубинський
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас