"Автоцивілку" везуть до вето — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Автоцивілку" везуть до вето

1443
Українська федерація страхування (УФС) повідомила про підготовку прохання до президента Віктора Януковича про ветування схваленого 15 березня законопроекту N9462 про перегляд правил обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності автовласників (ОСЦПВ). Асоціацію не влаштовує схвалена норма про створення при МТСБУ фонду забезпечення страхових виплат за рахунок премій від "автоцивілки" (за вирахуванням внесків до інших фондів, перестрахування, витрат на ведення справи і коштів, виплачених за договорами страхування). Призначення фонду - гарантувати майбутні виплати компаній.
Розмір відрахувань буде визначений у положенні про фонд і не зможе перевищувати рівень збитковості, що розраховується МТСБУ. За фактичної збитковості 30% та інших витратах 20% компанії будуть відраховувати до фонду 50% премій (за 2011 рік від ОСАЦВ отримано 2,2 млрд грн). Положення про діяльність всіх діючих і нових фондів буде затверджувати координаційний комітет МТСБУ, а не президія, як зараз. До складу координаційного комітету зараз входять три представники від профільного комітету Верховної ради, один представник від Нацкомфінпослуг і чотири страховика. УФС не схвалює таке втручання в господарську діяльність страховиків. "Управління цими коштами фактично буде здійснюватися без участі страховиків. Більше того, компанії не зможуть формувати резерви за правилами Нацкомфінпослуг. Міжнародні аудитори стануть відносити такі відрахування до дебіторської заборгованості, і компаніям доведеться додатково шукати кошти для резервів", - вважає президент УФС Олександр Завада.
Серед іншого в УФС вважають за необхідне скасувати норму про фінансування МТСБУ за рахунок 1% зібраних премій. "Цей відсоток актуальний тільки в поточному році. У міру зростання ринку, частка фінансування МТСБУ в зібраних преміях буде знижуватися, як це було і в попередні роки. Витрати повинні відповідати завданням", - упевнений пан Завада. Також пропонується, щоб норми про збільшення страхових виплат поширювалися тільки на договори, укладені після набрання чинності закону. "Розмір виплат буде щорічно збільшуватися на 400 млн грн. Це повинно бути враховано в тарифі і передбачено новими договорами. Якщо ці норми будуть застосовуватися до старих договорів, то додаткові виплати, під які не були отримані премії та сформовані резерви, складуть 200 млн грн. Це може ускладнити ситуацію, а для когось і зовсім стане приводом для банкрутства", - упевнений він.
Ініціатор створення фонду - депутат від Партії регіонів Андрій Пінчук - упевнений в актуальності цієї норми: "На ринку збитковість становить 60-65% - це гроші, які компанії зобов'язані виплачувати. Чого цей фонд позбавляє їх? Він позбавляє оборотних коштів. Неправильно виплачувати ці гроші з інших видів страхування".
Представники інших асоціацій уникають конфлікту. За словами генерального директора асоціації "Страховий бізнес" Людмили Білошицької, врегулювати спірні питання в роботі фонду можна в положенні про його діяльність. "Зменшення повноважень президії - неправильний крок, адже це орган, який обирається зборами, на відміну від координаційного комітету. Хотілося б, щоб грошима займалися президія або загальні збори", - відзначає вона. "Було б добре, якби в законі зазначалося, що є такий фонд, а його робота регулюється окремим положенням, яке затверджується президією та координаційним комітетом. Однак і в чинній редакції закону немає трагедії", - запевняє президент Ліги страхових організацій Наталія Гудима.
Думки страховиків також розділилися. "Якщо резерв не буде належати страховику і не буде управлятися ним, то за міжнародними стандартами звітності він не буде відображатися і зменшить фінансовий результат. А значить, потрібно буде збільшувати резерви або капітал. Це може істотно вплинути на баланс та звітність компаній, у яких ОСАЦВ - основний вид бізнесу", - говорить перший віце-президент групи компаній АХА Андрій Перетяжко. Голова правління СК "Українська страхова група" Павло Нельга впевнений, що проблеми виникнуть тільки у компаній-початківців і страховиків, які мають високий рівень аквізаційних витрат: "У нас виплати, витрати на ведення справи та інші відрахування становлять близько 95%. Решта 5% - це не критична сума. Удар отримають ті, у кого збитковість 30%, адже їм доведеться віддавати 70%".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас