Вчені відкрили білок, який служить нам внутрішнім будильником — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені відкрили білок, який служить нам внутрішнім будильником

82
Вчені відкрили білок, який служить нам внутрішнім будильником - піднімає нас вранці. Він же може послужити мішенню для лікування порушень сну, які відбуваються через хвороби або вікові зміни.
Біологічний годинник, що налаштовує роботу всього тіла відповідно до добових ритмів, вивчається вже давно, хоча картина його роботи ще неповна - повідомляє "Інфоманія". Дослідники з Інституту біологічних наук Солка у співпраці з Університетом Макгілла і Медичним коледжем Альберта Ейнштейна знайшли ще одну деталь в біологічному годинниковому механізмі, і тепер вони вважають, що ця деталь - найголовніша.
Сачіндананда Панда, доцент лабораторії біоритмів, і його колеги виділили фермент JARID1a, який будить клітини та органи щоранку. Докази вони отримали, працюючи з культурами клітин миші і людини. У клітинах, генетично модифікованих на недолік ферменту JARID1a годинниковий білок PER просто не працював - його рівень не сягав необхідної кількості. Те саме відбувалося і з дрозофілами, причому це було ясно видно з їхньої поведінки: мухи не знали, коли спати, коли не спати, і замість нормального сну норовили "задрімати" на хвилинку протягом дня.
Копаючи глибше в механізм роботи молекулярного годинника, дослідники виявили, що кожного ранку JARID1a реактивує гени CLOCK і BMAL1 (його дія полягає в тому, що він хімічно модифікує білки-гістони). Слідом за цим зростає кількість білку PER. Гіпотезу вчені перевірили на мишачих клітинах і мухах із заблокованим геном JARID1a. Такі клітини і мухи втрачали добові ритми, але їх можна було повернути, якщо просто додати білку JARID1a.
Тож тепер саме фермент JARID1a вчені вважають істинним "молекулярним будильником". Його ж вони розглядають як мішень для лікування розладів сну.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас