Аналітики: Інвестиційні банки до 2015 року зменшать сукупний баланс на 1 трлн доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: Інвестиційні банки до 2015 року зменшать сукупний баланс на 1 трлн доларів

246
Обсяг коштів на балансах інвестиційних банків по всьому світу скоротиться протягом наступних двох років на 7%, або на 1 трлн доларів, на тлі зростаючих витрат і посилення вимог регуляторів, повідомляє британське ділове видання The Financial Times з посиланням на спільну доповідь аналітиків Morgan Stanley і Oliver Wyman.
Крім того, на 15% (900 млрд доларів) скоротиться обсяг ризикових активів. Водночас банки спробують заощадити 10-12 млрд доларів за рахунок звільнень персоналу та урізання інвестицій в непрофільні сектори.
"Для банків настав час діяти. Ринки поки недооцінюють масштаб змін, який очікує портфелі організацій", - вважає аналітик Morgan Stanley ХУв ван Стеніс.
Більш жорсткі вимоги регуляторів до капіталізації, а також боргова криза в єврозоні змусили низку фінансових гігантів піти на істотне скорочення персоналу, а також закриття деяких підрозділів або відхід з окремих сфер інвестбізнесу за останні півроку. Так, Royal Bank of Scotlan скоротили портфель ризикових активів на 111 млрд доларів. Швейцарський UBS вирішує проблему виходом з сектора фіксованих доходів і торгівлі цінними паперами.
За прогнозами партнера Oliver Wyman Теда Мойніхена, в найближчі роки близько 15% активів світового фінансового ринку чекає зміна власників. "Корпораціям доведеться вибирати, яких активів позбуватися для того, щоб зберегти конкурентоспроможність і можливості для подальших інвестицій", - вважає він.
Експерти оцінюють можливі наслідки від реформування портфелів неоднозначно. За прогнозами ван Стеніса, показник прибутковості акцій і інвестованого капіталу зросте у банків до 12-14% з 8% в 2011 році. Аналітики JP Morgan не поділяють такої впевненості: їх прогноз зростання прибутковості вдвічі менший - 6,8% до 2013 року.
Опитаний виданням гендиректор одного з найбільших європейських банків, який побажав зберегти анонімність, припускає, що показник виявиться в межах 11-12% за підсумками 2012 і 2013 років.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас