Нову Конституцію Єгипту писатимуть ісламісти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нову Конституцію Єгипту писатимуть ісламісти

197
Єгипетські ісламісти отримали більшість місць у Конституційній раді, яка займеться розробкою нової Конституції країни, повідомляє BBC.
Після оголошення результатів суботнього парламентського голосування влада Єгипту оголосила, що близько 70 з 100 розробників Конституції - члени ісламських партій. Депутати ліберальних і світських партій покинули парламент після голосування, виступивши з попередженням за кілька тижнів до голосування, що вибори до Конституційної ради взяті під контроль ісламістами і не висловлюють думки більшості населення країни.
Ліберали і прихильники світської держави побоюються, що представники ісламістів у парламенті проігнорують вимоги меншин. Ці побоювання особливо зросли в останні тижні, коли депутати вирішили виділити половину місць в Конституційній раді самим членам парламенту. При цьому, як випливає з заяви одного з високопоставлених ісламістів, в новий орган, мабуть, не буде включений відомий прихильник демократії Мохамед ель-Барадеї.
Головним завданням Конституційної ради буде визначити роль ісламського закону, шаріату в новій Конституції. Очікується, що проект Конституції буде представлений на всенародний референдум. В даний час в Єгипті діє тимчасова Конституція - замість основного закону, прийнятого ще в 1971 р. і скасованого після усунення від влади в минулому році Президента Хосні Мубарака.
Нагадаємо, в Єгипті йде становлення нових органів державної влади. Судячи з підсумків виборів до нижньої і верхньої палати парламенту, Єгипет має всі шанси втратити статус світської держави. Після триетапного голосування понад 60% місць у Законодавчих зборах дісталося ісламістам, в першу чергу політичному крилу "Братів-мусульман", а також ісламським консерваторам - салафітам. На виборах до верхньої палати парламенту Єгипту - Рада Шури - ісламістські партії завоювали майже 85% місць.
Основним завданням депутатів є створення внутріпарламентської комісії, яка займеться підготовкою нової державної Конституції. У її роботі візьмуть участь 100 з 498 обраних парламентаріїв. Впливу на виконавчу владу депутати не мають - вона залишається в руках Вищої військової ради і призначеного нею уряду Камаля аль-Ганзурі.
Разом з тим вибори поки не вирішили головних проблем Єгипту, які полягають у стабілізації економіки та виробленні життєздатної політичної стратегії на майбутнє. Економісти відзначають, що після революції і наступних потрясінь економіка арабської республіки перебуває у плачевному стані. Політична нестабільність викликає зростання дефіциту бюджету і зниження курсу національної валюти. Єгипет має намір в березні залучити кредит МВФ у розмірі 3,2 млрд дол. Однак доля цього траншу, через політичну конфронтацію в країні, залишається доволі туманною.
Нагадаємо, Єгипет став другою країною, де стався переворот під час так званої "арабської весни". 11 лютого 2011 р. під тиском населення екс-президент країни Хосні Мубарак, який очолював Єгипту з 1981 р., пішов у відставку. Владу в країні взяли військові. З приходом до парламенту ісламістських партій, між військовим урядом і парламентом розпочалася політична конфронтація. Раніше єгипетський парламент приступив до процедури винесення вотуму недовіри уряду країни.
Вибори нового Президента Єгипту відбудуться 23-24 травня 2012 р.
За матеріалами: BBC
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас