Банкір: Чиновники самі провокують нестабільність на фінансовому ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкір: Чиновники самі провокують нестабільність на фінансовому ринку

477
Представники всіх органів державної влади повинні більш відповідально проводити інформаційну політику в фінансовому секторі. Її непродуманість знижує довіру до системи. Таку думку висловив старший радник "Альфа-Банку" Роман Шпек на круглому столі "Валютизація чи дедоларизація: куди рухається українська фінансова система?", який 20 березня провела ГО "Ліга фінансового розвитку" за підтримки проекту USAID "Розвиток фінансового сектора" FINREP і тижневика "Дзеркало тижня. Україна".
"Я б на місці того власника цінних паперів після заяви прем'єр-міністра України (про рефінансування кредиту МВФ) прибіг би і попросив дочасно погасити. Думайте, що говорите. Спочатку говорите, потім думаєте, як пояснити, що у нас все добре", - порадив фінансист.
Шпек висловив кілька зауважень і до інформаційної політики Нацбанку. На думку банкіра, регулятор має не просто давати "сухі" прогнози, а й озвучувати аргументи, чому він думає так, а не інакше.
"Не можна говорити, що буде тільки так, тому, що воно буде. Давайте трошки далі йти... Більшість аналітиків схиляється до того, що стан торговельного балансу буде негативним - 13-14 млрд доларів. Офіційні прогнози говорять, що він буде 9,7 млрд - таке, як і в минулому році. Мені, як платнику податків, важливо зрозуміти, за рахунок чого буде такий стан платіжного балансу, як в минулому році, коли ціни на газ зовсім інші. Можна пояснити: скорочення енергоспоживання, зменшення імпорту тощо. Ви повинні розуміти, що вас слухають люди розумні. І якщо ваші аргументи будуть такі, як для розумних людей, тоді буде більше довіри", - зазначив банкір.
"Я читаю багато різних видань. Спочатку я читаю, що золотовалютні резерви скоротилися. І через два дні читаю роз'яснення Національного банку, вони скоротилися, але там є зміна ціни на золото, зміна курсу євро до долара і тільки незначна частина за рахунок інтервенції. А ви не можете першими дати інформацію вашу, щоб цю панічну інформацію, що резерви скорочуються, народ не сприймав?" - запитує експерт.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас