Бізнес стимулюють відкривати виробництво — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес стимулюють відкривати виробництво

843
Верховна рада завершила ухвалення закону "Про індустріальні парки", підготовка якого почалася ще в 2007 році. Документ, поданий Леонідом Литвиновим і Михайлом Чечетовим (обидва - Партія регіонів), Наталією Королевською (позафракційна), а також головою Держагентства з інвестицій та управління нацпроектами Владиславом Каськівим, вчора був прийнятий в цілому 271 голосом.
Згідно з документом, індустріальним парком є земельна ділянка, якою розпоряджається обрана на конкурсі управляюча компанія. Вона формує комплекс об'єктів виробничої інфраструктури, після чого здає земельні ділянки інвесторам в оренду та суборенду, надаючи також супровідні послуги (охорона, транспорт, складські, інформаційно-комунікаційні та інші послуги).
Готуючи документ до другого читання, депутати додали до його тексту більш чіткі характеристики індустріального парку. Необхідно, щоб він був розташований на землі несільськогосподарського призначення, а площа його становила від 15 до 700 га. Нагадаємо, раніше вимоги до місця розташування парку в законопроекті відсутні, а його мінімальний розмір міг бути 7 га. Крім того, визначено, що термін існування індустріального парку повинен бути не менше 30 років.
Також у підсумковій редакції законопроекту змінилися розміри державної підтримки для індустріальних парків. Замість повної або часткової компенсації банківської ставки за кредитами для облаштування парку, а також компенсації витрат на сертифікацію продукції та створення нових робочих місць пропонується лише зараховувати на окремий рахунок кошти від митного збору з обладнання і комплектуючих. Ці гроші можуть використовуватися як управляючою компанією, так і бізнесом, який працює в індустріальних парках, для виплат за кредитами, узятими на облаштування цих парків, а також на їх подальший розвиток. "Депутати просто бояться надавати які-небудь пільги, враховуючи досвід роботи вільних економічних зон. Тому від запланованої держпідтримки індустріальним паркам майже нічого не залишилося", - пояснила консультант міністра економічного розвитку і торгівлі Людмила Мусіна, яка брала в 2007 році участь у розробці першої редакції законопроекту.
Незважаючи на таке скорочення пільг, автори законопроекту розраховують, що вже протягом трьох-чотирьох років інвестиції у створення індустріальних парків складуть $8 млрд і дадуть можливість створення 300 тис. нових робочих місць. Однак, як зазначають учасники ринку, зараз і так спостерігається надлишкова пропозиція комерційної нерухомості. "На даний момент можна без проблем знайти як заводські, так і складські приміщення, які можуть бути переобладнані під виробництво. Тому виникає питання, чи доцільно при такій кон'юнктурі створювати нові майданчики", - розповіла директор "Української торговельної гільдії" Євгенія Локтіонова. "Все залежить від місця розташування цих майданчиків. Є регіони, де пропозиція надмірна, а є ті, де створення таких парків має перспективу", - вважає співвласник девелопера "XXI століття" Олег Салмін.
Змінити настрої бізнесу можуть лише пропоновані державою пільги, порядок затвердження яких ще має бути визначений Кабміном. "Пільги - це завжди цікаво для бізнесу. Однак спочатку треба подивитися, якими вони будуть на ділі", - пояснила Локтіонова. "Теоретично це цікава пропозиція, але необхідно детально прорахувати, якою буде економія від цих пільг, а також подивитися, як цей закон буде реалізовуватися на практиці", - сказав президент мережі "Фуршет" Ігор Баленко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас