Символ віри: чому українці втрачають інтерес до долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Символ віри: чому українці втрачають інтерес до долара

Валюта
12079
Українці почали втрачати інтерес до валюти: вже протягом півроку обсяг чистої купівлі інвалюти через банківські відділення - одне з основних джерел тиску на курс гривні - постійно знижується.
У лютому 2012-го, наприклад, співвітчизники купили доларів всього на $372 млн більше, ніж продали. Меншим показник був лише півроку тому - у серпні 2011-го ($397,9 млн). У січні чистий відтік валюти був трохи більше $0,5 млрд, а в вересні 2011-го - всі $2 млрд.
"Частково така поведінка українців викликана сезонними факторами, але в принципі зниження попиту свідчить про ослаблення девальваційних побоювань", - коментує начальник відділу аналізу фінансових ринків ING Bank Україна Олександр Печерицин. Дійсно, курс долара в Україні стабільний вже впродовж двох років, а останнім часом учасники ринку відзначають навіть незначне зміцнення нацвалюти (на 2-3 коп.). При цьому в лютому Нацбанк жодного разу не виходив на міжбанківський ринок з інтервенціями. "На нашу думку, це свідчить про збалансованість попиту і пропозиції на валютному ринку України", - розповів директор департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубіхвіст.
Серед учасників ринку є й інша думка. Екс-заступник голови Нацбанку Сергій Яременко впевнений, що низький попит на валюту в Україні зумовлений банальною відсутністю гривні. "Жорстка монетарна політика НБУ істотно обмежила кількість вільних грошей в системі", - погоджується старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. Частково підтверджують факт відсутності коштів і дані компанії GfK Ukraine: незважаючи на те що в січні споживчі настрої українців покращилися (+7,2 пункту в порівнянні з груднем 2011-го), витрачати заощадження вони не поспішають. "Населення все ще обережне з великими покупками", - констатують аналітики GfK Ukraine.
У будь-якому випадку розслаблятися Нацбанку не варто. Олександр Жолудь упевнений, що зниження попиту на валюту тимчасове і будь-яка негативна інформація може відразу зруйнувати хитку рівновагу. Адже незважаючи на те, що купувати валюту українці стали менше, бажаючих позбутися її більше не стало. У першу чергу, змінити ситуацію може загроза девальвації нацвалюти. Іноземні інвестори, наприклад, не вірять у стабільність гривні: 6-місячний NDF (беспоставочний форвард) гривня/долар котирується на рівні 8,5 UAH/USD (+6% до нинішнього курсу), а 12-місячний - на рівні 9,5 UAH/USD (+18%). Важливим сигналом стане успішне розміщення або нерозміщення єврооблігацій, яке Мінфін запланував на березень, а також подальшу співпрацю з МВФ.
Опитані Контрактами експерти вірять, що в короткостроковій перспективі позитивна тенденція збережеться. "Ми, як і раніше, вважаємо, що напередодні парламентських виборів у жовтні 2012-го влада зважаться піти на девальвацію гривні лише в крайньому випадку, а Нацбанк буде і надалі підтримувати стабільний курс на рівні 8,0 UAH/USD, хоча й за рахунок істотного скорочення резервів", - впевнена головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан.
Але змусити українців знову скуповувати долари може і негативний потік новин про світову економіку (наприклад, подальший розвиток європейської боргової кризи) або навіть різке зниження ставок за гривневими депозитами у вітчизняних банках. Адже навіть зараз, коли ставки за вкладами в нацвалюті в кілька разів вищі, ніж ставки за депозитами в доларах або євро, кількість коштів на валютних рахунках не перестає зростати.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас