У Південній Осетії проходять повторні президентські вибори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Південній Осетії проходять повторні президентські вибори

145
У Південній Осетії вранці 25 березня стартували повторні президентські вибори. Попередня кампанія з виборів глави держави, що відбулася восени 2011 р., завершилася тривалим протистоянням між екс-міністром освіти республіки Аллою Джіоєвою, яка оголосила про свою перемогу і самовільно побажала провести інавгурацію, і офіційним Цхинвалі.
На пост глави держави претендують чотири кандидати - екс-голова південноосетинського Комітету державної безпеки Леонід Тібілов, уповноважений з прав людини при Президенті республіки Давид Санакоєв, надзвичайний і повноважний посол Південної Осетії в РФ Дмитро Медоєв і лідер південноосетинської Комуністичної партії Станіслав Кочієв. Виборчі дільниці відкрилися о 7:00 за київським часом.
Згідно з інтернет-опитуванням, з великим відривом лідирує Санакоєв, на другому місці Медоєв. За даними інформаційно-аналітичного центру SOCIUM, найбільш популярний Медоєв, за ним йде Тібілов. Майже всі експерти сходяться на думці, що будуть два тури.
На виборах зареєстровано понад 40 зарубіжних спостерігачів, які представляють різні країни та міжнародні організації. Вибори вважатимуться такими, що відбулися, якщо в голосуванні візьмуть участь більше 50% виборців, внесених до списків для голосування. Для перемоги кандидату необхідно набрати 50% плюс один голос. У разі якщо новий глава держави не буде обраний в першому турі, відбудеться повторне голосування, яке пройде не пізніше ніж через 15 днів з дня встановлення результатів першого туру. При проведенні другого туру голосування вибори визнаються такими, що відбулися, якщо в них взяли участь понад 30% виборців, внесених до списків. Переможець визначається простою більшістю.
Очікується, що попередні підсумки виборів будуть оприлюднені вже завтра, хоча перші дані з виборчих дільниць ЦВК почне повідомляти вже з 22:00 за київським часом. Потім Центрвиборчком має підбити остаточні підсумки і в п'ятиденний термін скласти відповідний протокол, після чого офіційно оголосити результати виборів.
Джіоєва напередодні була виписана з Республіканської соматичної лікарні Цхинвалі. Опозиціонер заявила, що готова працювати в майбутньому уряді республіки в тому випадку, якщо політична позиція нового Президента буде збігатися з її політичним кредо. Одночасно з цим жінка підкреслила, що не підтримує жодного з кандидатів у Президенти, але закликала своїх прихильників реалізувати своє конституційне право і взяти участь у голосуванні.
25 листопада 2011 р. в Південній Осетії пройшли президентські вибори. Джіоєва оголосила про свою перемогу, проте Верховний суд республіки визнав вибори недійсними. Повторне голосування було призначене на 25 березня 2012 р. Джіоєва з рішенням суду не погодилася і заявила про намір 10 лютого 2012 р. провести свою інавгурацію. Однак увечері 9 лютого ц.р. правоохоронні органи Південної Осетії з'явилися в штаб Джіоєвої, щоб доставити її на допит в ролі свідка у зв'язку з серією мітингів, що пройшли у Цхинвалі після виборів наприкінці листопада 2011 р.
За деякими даними, південноосетинський спецназ взяв будинок, де знаходилася Джіоєва, штурмом. В цей час Джіоєвій стало погано, лідер південноосетинської опозиції була доставлена в реанімацію. 13 лютого ц.р. її стан покращився, і вона була переведена в загальну палату.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас