Палка з двома кінцями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Палка з двома кінцями

Аграрний ринок
1441
Державні фітосанітарні служби України і РФ обмінялися "люб'язностями". Схоже, що "сирний" конфлікт між ними не на жарт розжарився. Керівництво обох структур по черзі переводить "стрілки", шукаючи винного в тому, що російські магазини ще як мінімум тиждень не побачать українського сиру. Адже вчора стало відомо, що перевіряти роботу українських молочників російська інспекційна група приїде 26 березня, а не 19-го, як було заплановано раніше.
Нагадаємо, у понеділок, 19 березня, делегація Росспоживнагляду мала прибути в Україну, щоб перевірити якість виробництва українських сирів. Але напередодні запланованого дня візиту, в неділю, керівник Росспоживнагляду, головний держсанлікар РФ Геннадій Оніщенко скасував приїзд інспекторів, звинувативши в зриві Міністерство аграрної політики і продовольства України. Нібито українська сторона не надала російській делегації чіткого узгодження технічних параметрів перебування делегації, переліку осіб, які увійдуть до складу інспекційних команд, тощо. "Замість технічних узгоджень умов, порядку, маршрутів досліджень і часу перебування на території України, не отримавши відповіді від Мінсільгоспу України, протягом другої половини тижня, що минає, ми спостерігали лише якісь міркування та посилання на незрозумілі експертизи", - скаржився журналістам Оніщенко.
І запропонував: якщо Мінагропрод України такий "безвідповідальний" і неорганізований, то краще працювати без нього. За словами Оніщенка, Росспоживнагляд готовий вести діалог з українськими виробниками сиру безпосередньо. "Я пропоную тим трьом заводам, які ми номінували як перший етап допуску, вийти безпосередньо на наших фахівців. Ми готові без участі офіційної структури, судячи з усього, мало зацікавленої в якнайшвидшому вирішенні ситуації, перевести роботу в технологічний режим, дуже необхідний для виробника" , - заявив головний санлікар РФ.
Для Держветфітосанітарної служби такі заяви з боку сусідів стали справжньою несподіванкою. Українська сторона запевняє, що росіяни самі зірвали перевірку сирзаводів. "Все сказане сьогодні - це брехня, інакше я навіть не можу сказати. Оскільки ми ще у вівторок відіслали лист російській стороні, підписаний нашим міністром, про те, що Мінагропрод буде всіляко сприяти проведенню інспекції. З метою ретельної перевірки українське відомство попросило повідомити про склад і час прибуття групи експертів", - відповів на звинувачення російського колеги голова Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Іван Бісюк.
За його словами, цей лист російській стороні було надіслано електронною поштою, факсом і дипломатичними каналами МЗС. Він також підкреслив, що в телефонній розмові 16 березня з представником російської санслужби Людмилою Щікіною повідомлялося, що лист отримано і відповідь на нього перебуває на підписі у одного з керівників Росспоживнагляду. Водночас, за словами голови Держветфітослужби, вона не повідомила про його зміст і сказала, що поки не варто турбуватися про візит інспекції, тому що невідомо, чи буде він взагалі.
Тому випади в бік України з боку головного санітарного лікаря РФ, на думку Бісюка, - не що інше, як бажання не допустити українського виробника на територію Митного союзу. Таким чином, російська сторона просто відтягує час.
А захищатися українським виробникам справді складно. Як розповів "Дню" народний депутат Григорій Калетник, 70% молока українські молокопереробні заводи купують у населення і беруть його як фальсифіковане по 2-2,5 гривні. "Я літав до Росії, щоб якось залагодити конфлікт. Приходили вони (українські виробники сиру) до мене. А я їм кажу, мовляв, от ви 70% молока берете у населення і купуєте його як фальсифікований товар, а як я тепер має переконати Росію, що у вас якісний сир і масло, якщо ви робите його з "фальсифікованого" молока!?" - говорить Калетник. От і вийшло, за словами нардепа, що покарали їх за несумлінність. "Молоко по 2 гривні візьмуть і кажуть, що воно фальсифіковане, а потім лають Росію, що вони не визнають кондиційним їхнє масло і сир. А хто винен?" - обурюється Калетник.
І схоже, що "покараними" можуть стати не лише виробники сиру, але й інші молочники і навіть м'ясні господарства. Підозри до якості українських продовольчих товарів виникли вже у Білорусі. Як повідомляють в Россільгоспнагляді, коли вони заявили про те, що збираються в квітні провести планову перевірку дотримання фітосанітарних норм на низці українських підприємств, що постачають продукцію в Росію, до них нібито звернулися з департаменту ветеринарного продовольчого нагляду Білорусі з проханням перевірити декілька українських підприємств-постачальників у Білорусі. Йдеться, зокрема, про ТОВ "Данон-Дніпро", ЗАТ "Лакталіс-Миколаїв", фірму "Прометей", ЗАТ "Галичина", Житомирський маслозавод, Миргородський маслосироробний завод, Білоцерківський молочний комбінат, ТОВ "Дружба народів" і "ОНИСС "(виробництво м'ясної продукції).
"День" звернувся з проханням прокоментувати ситуацію виробників, що потрапили до списку. "Ми поки що не отримували жодних документів щодо інспекції "Галичини", - зазначила в бесіді з кореспондентом "Дня" PR-менеджер молочної компанії "Галичина" Наталія Головченко. - Але до перевірки готові, оскільки впевнені в якості нашої продукції. Так само як і в якості сировини, з якої виготовляємо нашу продукцію. Маємо сучасні молоковози для транспортування молока. Маємо сучасне обладнання, на якому ретельно перевіряємо сировину. Отже, гарантуємо високу якість готової продукції". Для інших названих "щасливчиків" звістка про інспекцію стала відвертим сюрпризом. Так, для "Данон-Дніпро" звістка про російську інспекцію була новиною, адже компанія не поставляє на російський ринок сири. А ТОВ "Дружба народів" взагалі не має ніяких торговельних відносин з РФ.
Алла Дубровик
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас