Розбіжності в ФРС наростають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розбіжності в ФРС наростають

Казна та Політика
532
Поступово протистояння між "голубами" і "яструбами" в ФРС наростає. У той час як голова Федерального резервного банку (ФРБ) Чикаго Чарльз Еванс каже про необхідність продовження пом'якшення грошово-кредитної політики, щоб підтримати поліпшення на ринку праці США, йому жорстко опонують голова ФРБ Сент-Луїса Джеймс Баллард і голова ФРБ Далласа Річард Фішер.
Еванс вважає, що прийняття додаткових стимулюючих заходів відповідало б ситуації, оскільки безробіття в 8,3% значно вище природного рівня і варто утриматися від посилення грошово-кредитної політики, поки рівень безробіття не опуститься нижче 7% або темпи інфляції не перевищать 3%.
Фішер зазначає, що якщо поліпшення статистичних даних продовжиться, ринкам варто бути готовими до того, що ФРС перестане грати роль "доброго доктора" і перестане давати ринку нові "дози" ліквідності.
"Фінансові ринки підсіли на грошовий морфій, який ми надали їм в рамках операції з порятунку економіки після фінансової паніки 2008-2009 років. І я особисто в подиві в зв'язку з тим, що Уолл-стріт все ще стурбована третім пакетом кількісного пом'якшення, і ця стурбованість межує з фетишем", - сказав Фішер.
Однак, поки позиції "голубів" як ніколи сильні в Комітеті з відкритих ринків ФРС (FOMC), голова ФРБ Нью-Йорка, який є постійним членом FOMC, Вільям Дадлі висловив думку більшості, кажучи про слабкість темпів відновлення економіки США, що може вказувати на його підтримку стимулюючих заходів.
Не менш обережним у своїх оцінках був голова Федеральної резервної системи США Бен Бернанке, який в рамках свого виступу з лекцією в університеті Джорджа Вашингтона заявив, що процес відновлення американської економіки "жахливо повільний" і саме тому необхідно зберігати вартість кредитування на дуже низькому рівні.
Але глава Сент-Луїса Джеймс Буллард бачить небезпеку в продовженні збереження надм'якої грошово-кредитної політики, оскільки це може мати згубні наслідки для економіки США.
Поточна ситуація, за його словами, нагадує 1970 р., коли для відновлення економіки також застосовувалися агресивні методи пом'якшення монетарної політики. В результаті у світовій економіці настала інфляційна катастрофа, і знадобилися десятиліття, щоб повністю заспокоїти зростання цін. При цьому ФРС треба бути обережною і на цьому фронті, щоб боротьба з інфляцією не позначилася на безробітті.
Настільки суперечливі заяви представників ФРС говорять про зростаючі протиріччя всередині регулятора, але поки основна частина голосуючих місць в Комітеті з відкритих ринків належить представникам "голубів", ФРС буде продовжувати дотримуватися "м'якої" політики.
За матеріалами:
Вести.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас