Білорусь відкликає своїх послів з ​​країн ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусь відкликає своїх послів з ​​країн ЄС

362
Білоруська влада відповіла на рішення ЄС щодо посилення санкцій проти республіки. У білоруському МЗС заявили, що в сформованій ситуації посли країн Євросоюзу, які нещодавно покинули республіку, можуть не повертатися назад. З такою заявою виступив у п'ятницю прес-секретар МЗС Андрій Савіних. Відносини між Білоруссю і Євросоюзом загострилися в лютому, пишуть РИА Новости.
Тоді ЄС розширив список білоруських чиновників, яким заборонено в'їзд до Європи (до "чорного списку" внесені ті, кого Брюссель вважає відповідальним за переслідування білоруської опозиції).
У відповідь Білорусь відкликала свого посла з Польщі, а також свого представника при Євросоюзі. Мінськ також рекомендував польському послу і голові представництва ЄС у Білорусі покинути республіку для отримання консультацій. Однак Білорусію у відповідь на дипломатичний демарш Мінська вирішили покинути посли всіх країн ЄС (втім, пізніше верховний представник ЄС із зовнішньої політики Кетрін Ештон заявила, що дипломатам варто повернутися назад).
У відповідь Білорусь відкликала свого посла з Польщі, а також свого представника при Євросоюзі.
Преса лютневий демарш Мінська пов'язувала не стільки з розширенням списку нев'їзних чиновників (який був складений Євросоюзом після перевиборів Олександра Лукашенка в 2010 році і арештів представників опозиції, які влаштовували акції протесту), скільки з планами Брюсселя щодо введення економічних санкцій проти низки білоруських компаній і деяких бізнесменів. Рішення про те, щоб поширити санкції на бізнесменів, було прийнято на засіданні Ради ЄС 23 березня. Відомо, що в новому "чорному списку" опинилися 29 компаній і 12 громадян: бізнесменів, суддів і прокурорів. Брюссель вважає, що чиновники відповідальні за порушення прав людини і "репресії проти опозиції". А бізнесменів покарали за те, що вони, на думку ЄС, є "бенефіціарами влади Лукашенка".
Офіційний список із зазначенням прізвищ і назв компаній буде опублікований найближчим часом. За неофіційною інформацією, яка нещодавно потрапила в пресу, санкції, зокрема, торкнуться підприємців Володимира Пефтієва, Юрія Чижа та Анатолія Тарнавського. Раніше проти Пефтієва і пов'язаних з ним компаній "Белтехекспорт", "Белтелеком" і "Спорт-Парі" санкції вже були введені (дипломатичні джерела стверджували, що нові обмеження торкнуться і інших його компаній).
В інтернеті також був опублікований якийсь документ (нібито це порядок денний наради, яка нещодавно проводилася у президента Білорусі), в якому анонсувалися відповідні заходи на випадок посилення санкцій.
Якщо вірити цій інформації, то офіційний Мінськ готовий піти на "заходи дипломатичного впливу", а також поставити під сумнів участь в "Східному партнерстві" (інтеграційній програмі ЄС для країн колишнього СРСР) і ввести "точкові економічні обмеження щодо конкретних зарубіжних юридичних і фізичних осіб".
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас