Португальським муніципалітетам загрожує дефолт через загальний борг в розмірі 9 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Португальським муніципалітетам загрожує дефолт через загальний борг в розмірі 9 млрд євро

Казна та Політика
201
Португальським муніципалітетам загрожує дефолт через загальний борг в розмірі 9 млрд євро, якщо уряд країни найближчим часом не надасть їм фінансову допомогу. Таку думку президента Національної асоціації муніципалітетів Португалії Фернандо Руаша наводить агентство Bloomberg.
"Коли ми говоримо про компанії, ми називаємо це неплатоспроможністю. Може трапитися так, що деяким португальським муніципалітетам доведеться реструктурувати свій борг, якщо уряд країни не втрутиться", - сказав Руаш.
За оцінками асоціації, із загальної суми заборгованості в 9 млрд євро на платежі за рахунками, прострочені більш ніж на 90 днів, припадає 1,5 млрд, решта - в основному борги перед банками.
Основною причиною тяжкого фінансового становища місцевих органів виконавчої влади, на думку Руаша, є скорочення обсягу коштів, що виділяються урядом країни муніципалітетам.
"Після різкого скорочення федерального фінансування муніципалітетам стало складніше виконувати взяті на себе зобов'язання", - пояснив Руаш.
Згідно з планом бюджету на 2012 рік, фінансування муніципалітетів Португалії в поточному році скоротиться ще на 4,7% - до 2,28 млрд євро. У поточних фінансових умовах уряд країни в рамках програми з реорганізації місцевих органів управління закликає муніципалітети об'єднуватися.
"Високий рівень заборгованості муніципалітетів (Португаліі. - Прим. "Прайму") по всій країні не новина. Контроль уряду над муніципалітетами незначний, тому місцеві органи перевищили рівень допустимого (боргу), в результаті чого уряд зіткнувся з серйозною проблемою", - наводить агентство слова професора економіки Лісабонського католицького університету Жуау Сезара даш Невеша.
Тяжке фінансове становище спостерігається по всій країні. В минулому році Португалія стала третьою країною єврозони після Греції та Ірландії, яка звернулася на початку квітня 2011 року по зовнішню допомогу. Однак для отримання кредиту в розмірі 78 млрд євро країні в даний час доводиться проводити жорстку програму економії, яка передбачає скорочення витрат і підвищення податків.
Водночас, на думку аналітика Caixa Banco de Investimento Андре Родрігеша, у португальських муніципалітетів можуть виникнути складнощі з отриманням фінансової допомоги у кредитних організацій країни також у зв'язку з тим, що португальським банкам доведеться скоротити обсяги кредитування для зміцнення рівня капіталу і дотримання умов отримання пакету фінансової допомоги від міжнародних кредиторів.
Уряду Португалії необхідно 108,8 млрд євро для покриття дефіциту бюджету та оплати боргу до 2014 року. Фінансова "дірка", тобто брак коштів, оцінена в 79,5 млрд євро у другому звіті трійки кредиторів - Єврокомісії, Європейського центробанку і Міжнародного валютного фонду. Кредитори розраховують, що в 2014 році країна повністю відновить платоспроможність, тому її кредитування з боку МВФ і ЄС розраховане до середини 2014 року. Фінансова "дірка" 2012-го оцінювалася "трійкою" у листопаді в 31,2 млрд євро, 2013-го - в 10 млрд, січні - червні 2014-го - в 7,9 млрд.
За матеріалами:
Фінмаркет
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас