Трудовий кодекс може з'явитися в Україні вже у квітні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Трудовий кодекс може з'явитися в Україні вже у квітні

404
Навколо проекту Трудового кодексу тривають суперечки між профспілками і роботодавцями, але це не завадить прийняти цей документ в квітні поточного року. Таку думку висловив заступник голови Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та праці, народний депутат від Партії регіонів Ярослав Сухий.
"Є сьогодні те, про що я кажу з великим задоволенням: всі сторони ним незадоволені - як профспілки, так і роботодавці. Якщо є невдоволення, є компроміс. Але жити за кодексом зразка 1971 року - це дурість. Там з 285 статей переписані всі. Сьогодні підготовлено 444 статті нормального європейського документа, який захищає права найманої праці і - вперше - захистить права роботодавця. Адже роботодавець вкладає гроші, він ризикував, "крутився", і тому його права теж потрібно захистити. А держава відповідально поставитися до охорони праці на підприємствах. Я сподіваюся, що в квітні ми приймемо Трудовий кодекс", - зазначив Сухий.
За його словами, в проекті Трудового кодексу залишаються кілька спірних питань, які будуть винесені на окремий розгляд народних депутатів.
"Профспілки хочуть брати участь у призначенні топ-менеджерів на приватних підприємствах. Їм пояснили Міжнародна організація праці та європейські експерти, що це нонсенс, адже це питання приватної власності. Також профспілки виступають проти відеоспостереження на робочих місцях. Складний момент - питання збільшення робочого часу. Але тут мова йде про тих людей, які працюють позмінно: наприклад пожежних, лікарів "швидкої" допомоги... Роботодавці незадоволені тим, що вони змушені будуть платити втричі більше за переробки", - пояснив Сухий сенс претензій профспілок і роботодавців.
Нагадаємо, раніше на адресу проекту Трудового кодексу звучали претензії з боку представників профспілок, які стверджували, що роботодавці вимагають зафіксувати у цьому документі звуження прав людини найманої праці.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас