Астероїд Веста отримав новий статус — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Астероїд Веста отримав новий статус

69
Гігантський астероїд Веста володіє багатьма рисами, властивими планетам земного типу.
Про це свідчать нові дані, отримані з американського зонда Dawn, який обертається навколо астероїда c липня 2011 року, передає BBC.
Досі Веста вважалася просто одним з найбільших астероїдів Сонячної системи. Однак тепер, вивчивши її поверхню в деталях, дослідники прийшли до висновку, що вона належить до перехідного класу небесних тіл.
На її поритої кратерами поверхні виявлено багато несподіваних особливостей.
Доповідь про це, підготовлений фахівцями НАСА, представлений на конференції з планетології в місті Вудландс, штат Техас.
Як повідомив у своєму виступі голова групи Крістофер Рассел, цей астероїд має майже повністю сферичну форму. Деякі ознаки вказують на те, що Веста пережила складні геологічні процеси, схожі із земними і місячними.
Веста вважається другим за величиною астероїдом і має діаметр в 530 км. Величезну частину її поверхні займає гігантський кратер Реасільвія; крім того, на ньому є безліч великих і дрібних кратерів - слідів падіння інших небесних тіл.
Зазвичай у планет земного типу профіль рельєфу або різниця у висоті рис поверхні становить 1-2% від величини радіуса планети. У випадку з більшістю астероїдів цей показник набагато більший - наприклад, у астероїда Лютіція він становить 40%. У Вести цей показник дорівнює 15%.
Саме це співвідношення між топографією і радіусом поміщає Весту в проміжний клас між астероїдами і планетами земного типу.
Інша особливість Вести полягає в тому, яким чином її поверхня еволюціонувала під впливом ударів інших небесних тіл. Сліди цих ударів видно по викидах темного матеріалу, ймовірно, залишеного при падінні хондрітових метеоритів або дрібних астероїдів з високим вмістом вуглецю.
Такі дрібні тіла могли стикатися з Вестою, на думку дослідників, з порівняно невеликою швидкістю і не викликати ерозію її поверхні, а навпаки, залишати на ній новий матеріал.
Вчені переконані, що на ранніх етапах історії цього астероїда на його поверхні відбувалися вулканічні процеси. Це підтверджують сотні метеоритів, які зібрані на Землі і утворюють єдиний клас під позначенням HED; таких метеоритів впало на Землю більше, ніж небесних каменів місячного або марсіанського походження разом узятих. Всі вони схожі за хімічним складом, що підтверджує їх вулканічне походження.
Довгий час астрономи не могли зрозуміти, чому на поверхні Вести відсутні сліди активної діяльності вулканів: лавові потоки, конусоподібні вулканічні гори, розломи.
Тепер стало ясно, чому їх не видно - через кілька хвиль космічних бомбардувань їх сліди приховані розплавленою породою, яка утворювалася під ударами великих астероїдів.
Доктор Бретт Деньов, яка входить до групи вчених, які вивчають дані зонда Dawn, вважає, що багато чого може розповісти кратер Марсія в північній півкулі Вести.
"Цей кратер є прикладом того, як корінні породи астероїда частково розплавлялися і переходили в рідкий стан під ударами великих тіл, - говорить вона. - Це велика несподіванка. Раніше вважалося, що в поясі астероїдів таких масивних бомбардувань, як у внутрішній Сонячній системі, просто не могло бути, що швидкість зіткнення небесних тіл була там занадто мала, щоб розплавляти поверхню астероїдів типу Вести".
Зонд Dawn повинен у серпні покинути орбіту Вести і відкрити шлях до найбільшого астероїда в нашій системі - Цереса, прибуття до якого заплановано на 2015 рік.
За матеріалами: BBC
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас