Швеція може відмовитися від готівки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Швеція може відмовитися від готівки

Валюта
699
Швеція може першою відмовитися від готівки. У країні, яка першою в 1661 році ввела в обіг паперові гроші, зараз вважають, що банкноти зжили себе і більше не потрібні.
У більшості шведських міст навіть квитки на автобус оплачують за допомогою мобільних сервісів. Банки країни і зовсім відмовляються від операцій з готівкою. Навіть церква приймає пожертвування з пластикових карт.
Зараз частка готівкових грошей у шведській економіці становить всього 3% проти, наприклад, 7% у США та 9% в Євросоюзі. The Daily Mail пише, що після зменшення обігу готівки значно знизилися кримінальні показники. У 2008 році в Швеції були пограбовані трохи більше 100 банків, а в 2011-му - лише 16. Проте в країні різко зросла кількість хакерських атак і інтернет-злочинів. Якщо в 2000 році їх було скоєно приблизно 3,3 тис., то в минулому - близько 20 тис. Вже другий рік поспіль Швеція займає перше місце в Глобальному звіті з інформаційних технологій.
Зазначимо також, що останнім часом рівень кіберзлочинності швидко зростає в Україні. Експерти відзначають, що Україна - дуже важливий центр хакерства, наряду з Росією, Бразилією, Китаєм і меншою мірою - Індією. Однак на відміну від Швеції причини зростання кіберзлочинності інші - в цих країнах досить освічене молоде населення, високий рівень безробіття та обмежені можливості працевлаштування.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас