Дощі на Титані бувають раз на тисячу років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дощі на Титані бувають раз на тисячу років

37
Подекуди на Титані дощ іде раз на тисячу років.
Такий результат аналізу даних космічного апарату "Кассіні". Автор дослідження Ральф Лоренц з Університету Джонса Хопкінса (США) представив свої висновки на 43-й Конференції з питань вивчення місяців і планет, передає Комп’юлента.
Титан в деякому роді дуже схожий на Землю. Це єдине тіло Сонячної системи (наряду з нашою блакитною кулею), на якому є річки, озера, моря - і дощі. Але тільки там вся ця краса створюється рідкими вуглеводнями. Середня температура поверхні супутника Сатурна складає -179 °C.
Опадів часом доводиться чекати кілька століть, але за раз випадають десятки сантиметрів або навіть кілька метрів. Цим можна пояснити той факт, що русла річок на Титані глибоко врізані в навколишню місцевість.
Треба зазначити, що "Кассіні" насправді бачив не більше ніж потемніння частини поверхні Титана, яка мала якийсь зв'язок з атмосферними процесами. Вчені інтерпретували це як дощ.
Елізабет Тертл з того ж університету в подробицях розповіла на конференції про те, що саме вдалося розгледіти восени 2010 року в регіоні Concordia Regio поблизу екватора Титану. Приблизно через місяць після бурі в атмосфері експерти побачили на поверхні велику затемнену смугу довжиною понад 2 тис. км і площею близько 500 тис. км². Найпростіший спосіб затемнити таку територію в короткі терміни полягає у випаданні опадів. До того ж кілька місяців тому ці зміни повторилися.
Лоренц розрахував, що спостерігач, який затримався на одному з полюсів Титану протягом 96 земних днів (шести місцевих діб), міг би побачити п'ять злив, а шанси на потрапляння під дощ становлять 50 на 50.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас