Порошенко може виявитися тимчасовим міністром — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко може виявитися тимчасовим міністром

888
Експерти сумнівається, що новопризначеному міністру економічного розвитку і торгівлі України Петру Порошенку вдасться реалізувати всі свої ініціативи, і припускають, що він може ненадовго затриматися у складі уряду Миколи Азарова.
Рівно місяць знадобився голові наглядової ради НБУ Петру Порошенку, щоб вирішити, чи приймати пропозицію Віктора Януковича очолити міністерство економічного розвитку і торгівлі. 23 березня президент підписав указ про призначення Порошенка новим міністром економрозвитку країни.
В Партії регіонів входження опозиційного політика до складу нинішнього уряду підтримали. "Я вважаю, що це, безумовно, дуже сильне рішення і для країни, і особисто для Петра Порошенка. У нього величезний досвід управлінця, виробничника, людини, яка виробляє реальну продукцію. Це хороше придбання для урядової команди", - сказав регіонал, перший заступник голови парламентського комітету з питань бюджету Владислав Лук'янов.
Позитивно оцінює призначення нового міністра і спікер ВРУ Володимир Литвин. "Я позитивно оцінюю таке рішення президента, я позитивно оцінюю мужній крок Петра Порошенка, який погодився очолити це складне міністерство в такий відповідальний період, тому що перед виборами набагато вигідніше бути в опозиції", - підкреслив голова парламенту.
Як зазначив новопризначений міністр на своїй сторінці в Facebook, рішення стати членом Кабміну далося йому нелегко. "Поставивши на одну чашу терезів особисті політичні амбіції, а на іншу - ситуацію в економіці... Рішення я прийняв", - написав Порошенко.
І пояснив: перш ніж погодитися на міністерський пост, він запропонував президенту план дій щодо поліпшення економічної ситуації в країні, з яким, судячи з усього, Віктор Янукович погодився. "Це те, що я збираюся робити", - заявив міністр.
На новій посаді Порошенко пропонує ввести: прозору систему державних закупівель, захист бізнесу від силового тиску, організацію роботи чиновників з підприємцями за принципом "прозорого офісу", дерегуляцію ведення бізнесу, дієву підтримку експорту, захист внутрішнього ринку від недобросовісної конкуренції з боку іноземних виробників, створення цивілізованих умов для земельної реформи та реформування системи державних резервів стратегічних ресурсів.
Експерти позитивно оцінюють ініціативи Порошенка, але сумніваються в їх реалізації. У кращому випадку, новому міністру вдасться втілити в життя тільки частину з них - на більше не вистачить можливостей і повноважень, які дає пост глави Мінекономрозвитку і торгівлі. А може не вистачити і часу - політологи не відкидають, що Порошенко протримається в міністерському кріслі всього кілька місяців.
"Якщо правда, що Янукович дав Порошенку карт-бланш на поліпшення інвестиційного клімату, зменшення корупції та інші ініціативи, тоді виникає питання: а хто взагалі у нас прем'єр-міністр? Тому що дві третини пропозицій Порошенка знаходяться в сфері законодавчих змін, третина - в компетенції КМУ. А Мінекономіки, напевно, одне з найслабших міністерств, які є в уряді. Навряд чи, мені здається, у Порошенка в його сьогоднішній посади з'явиться можливість реалізувати ті правильні та цікаві ініціативи, про які він начебто сказав Януковичу", - зазначив колишній міністр економіки, представник парламентської фракції БЮТ-Батьківщина Сергій Терьохін.
Висунув він і свою версію причин, якими керувався глава держави при призначенні міністром Порошенка. "Чому Хорошковського поставили в Мінфін, потім підняли на дивну посаду віце-прем'єра, а потім Порошенка запросили? Моя версія така: ці дві людини - європейського плану. Вони багаті, вільно розмовляють англійською мовою, а з точки зору американців та європейців, багата людина менше схильна до корупції. Просто мені здається, що зовнішні радники президента вирішили, що молода багата англомовна кров в уряді чиновників старої формації має бути помітна", - пояснив народний депутат.
Директор Центру політичного аналізу "Пента" Володимир Фесенко вважає, що Порошенко повинен стати своєрідним містком між урядом і бізнесом, і технічно підготувати вступ України до зони вільної торгівлі з Євросоюзом та СНД.
"Він повинен стати відкритим політичним вікном між владою і бізнесом, комунікатором, у тому числі і в питаннях вироблення та реалізації більш ефективної економічної політики. Найголовніша його завдання - підготовка до запуску ЗВТ між Україною та ЄС. Як людина з непоганою репутацією, зв'язками на заході, у владі сподіваються, що він допоможе зняти кризові тенденції у відносинах нашої країни та Євросоюзу. Але сам Порошенко цього не зробить, якщо не буде вирішена проблема з Тимошенко. Він буде технічно готувати запуск ЗВТ з ЄС. Також і з СНД. Україні важливо не допускати нових торговельних воєн з країнами Співдружності і знайти способи взаємодії", - вважає політолог.
При цьому він припускає, що час, наскільки Порошенко затримається в кріслі міністра, залежить від того, наскільки йому вдасться реалізувати заявлену ним самим програму економічних перетворень.
"До кінця року він буде визначатися: залишатися у владі чи йти в парламент. Він спробує, чи вдасться ефективно працювати, реалізувати хоча б частину заявленої програми. Всю не вдасться: він йде всього лише на посаду міністра економіки. Далеко не все вдається Хорошковському або Азарову, тим більше не все вдасться Порошенку. Потрібно враховувати, що для нинішньої влади він все-таки чужий і його ресурс буде обмежений", - сказав Володимир Фесенко.
Керівник соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко, у свою чергу, відводить Порошенку три місяці. "Все залежить від того, яка сила змусила Порошенка кинутися в Кабмін. Якщо це був тиск або шантаж, я думаю, що це погано, він протримається кілька місяців і піде. Якщо він дійсно повірив у свої сили і домовився з Януковичем, то, можливо, це якось змінить ситуацію в економіці і Кабміні. У будь-якому випадку, трикутник Азаров-Янукович-Порошенко - протримається місяці три, а потім настане страшна криза", - згущує фарби Небоженко.
Нагадаємо, в лютому 2005 року, після перемоги на президентських виборах Віктора Ющенка, Петро Порошенко був призначений головою РНБО, але пішов з цього поста вже через кілька місяців - у вересні 2005 року. Порошенко не перший рік входить до складу Ради Національного банку України, з лютого 2007-го обіймає пост голови. У жовтні 2009 року призначений Міністром закордонних справ України. У березні 2010-го на цій посаді його змінив Костянтин Грищенко.
Петро Порошенко входить до двадцятки найбагатших українців. За оцінкою Фокуса, в 2011 році статки Порошенка оцінювалися в 1,2 млрд грн.
Євгенія Вецько
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас