Небезпека загострює нюх — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Небезпека загострює нюх

426
Небезпека, тривожна ситуація підсилюють наш нюх, повідомляють в журналі Chemosensory Perception дослідники з Університету Вісконсіна в Медісоні (США).
Для участі в експерименті вчені запросили 14 молодих людей, кожній з яких давали понюхати кілька запахів: нейтральний одиничний аромат, суміш нейтральних запахів і суміш запахів з домішкою поганого, що викликає негативні емоції. Одночасно мозок добровольців сканувався за допомогою фМРТ-сканера: вимірювалися електропровідність шкіри і параметри дихання. За цими даними можна було судити про емоційний стан людини: чи відчуває вона тривогу або ж відносно спокійна.
Після того як піддослідні все понюхали, у них запитували, чи відчувають вони тривогу. За словами вчених, почуття тривоги і гострота нюху взаємно посилювали одне одного.
Поганий запах говорить нам про потенційну небезпеку, і в цьому ми не відрізняємося від інших ссавців: властивість дісталася нам в спадок від найдавніших предків-приматів. У природі звірі визначають за запахом місцезнаходження хижака, а крім того, поганий харчовий запах може говорити про те, що це їсти не можна. Сучасній людині вже не доводиться винюхувати небезпечних хижаків, але їжа з поганим запахом все одно залишається важливим джерелом інформації: ми намагаємося не підходити і не чіпати те, що погано пахне, чи це запах тухлого м'яса чи якогось хімікату.
Якщо людина відчувала поганий запах, вона починав непокоїтися. Це позначалося і на ритмі дихання, і на фМРТ. Але одночасно з підвищенням тривожності посилювалася здатність до відчуття неприємних запахів. Тобто організм "сам себе накручує", щоб вже точно уникнути небезпеки: чим гостріший нюх, тим простіше виділити поганий запах із суміші нейтральних.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас