Інтернет-технології вб'ють банківську систему за 10 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інтернет-технології вб'ють банківську систему за 10 років

2237
Фінансисти сходяться на думці, що борг і регулювання є великими проблемами для банків, більшість з яких тільки почали вибиратися з кризи. Деякі чиновники та профспілки і зовсім вважають банки головним злом, що провокує виникнення економічних криз. Але сьогодні ми, можливо, бачимо початок кінця численних роздрібних банківських послуг. Не виключено, що до кінця цього десятиліття в розвинених країнах інтернет остаточно витіснить банки зі сфери обслуговування населення.
Хвиля технологічних інновацій, таких як Pay-Pal, Google Wallet, платежів і кредитів в Facebook, Apple, Amazon і Vodaphone, можуть кардинально змінити принципи обігу грошових коштів.
Опитування понад 1000 керівників банків дослідниками з Університету Аугсбурга (Німеччина) показало: 88% респондентів вважають, що спеціалізовані веб-постачальники фінансових послуг, на зразок Google, Amazon і Facebook, будуть відігравати велику роль в сфері банківських послуг.
Подібні послуги зараз в ідеальному становищі для прориву в сфері електронного обігу грошей. Наприклад, тільки користувачі Apple в 2011 році завантажили на свої мобільні пристрої 25 млрд додатків.
Клієнтська база соцмереж та інших інтернет-ресурсів часто перевищує півмільярда користувачів, що перетворює інтернет-компанії на провідного світового постачальника роздрібних банківських послуг. Іншими словами, потенційних клієнтів в будь-якій соцмережі набагато більше, ніж у великого банку.
Без сумніву, велика кількість старих клієнтів не захочуть перейти від традиційних відносин з банком (чекових книжок, кредиток, готівки тощо) до нової форми обігу грошей. Але багато хто вже звик до інтернет-банкінгу і покупок онлайн в обхід банківської системи, наприклад через PayPal.
В даний час в світі використовується понад 5 млрд мобільних телефонів, до 2016 року майже половина населення Землі буде користуватися смартфонами і постійно бути онлайн. Багато великих компаній, на зразок Vodaphone, ATT, Orange і D-Telkom, готуються розпочати масове впровадження електронних гаманців, які позбавлять людей від необхідності користуватися готівкою і кредитками.
Відносини між приватними особами, роботодавцем і працівником, покупцем і продавцем стануть набагато простішими і позбудуться від посередника, тобто банку.
Чи зможуть банки вижити в новому цифровому світі, поки незрозуміло, але, мабуть, багато з них будуть змушений закритися або змінити напрямок діяльності.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас