Туреччина веде переговори з Києвом про використання українських газосховищ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Туреччина веде переговори з Києвом про використання українських газосховищ

Енергетика
422
Туреччина веде переговори з Україною про низку енергетичних проектів, включаючи використання українських газосховищ. Про це повідомив заступник міністра енергетики Туреччини Метін Кілджі, передає Reuters.
"В України великі підземні сховища. Обговорюються конкретні проекти, такі як спільне використання сховищ та будівництво двостороннього трубопроводу. Може бути підняте питання про зберігання частини нашого газу", - сказав заступник міністра енергетики Туреччини.
Через недостатню ємність газосховищ Туреччина в зимові місяці відчуває труднощі з задоволенням попиту на газ. В цьому році споживання газу в країні, за прогнозами, виросте на 9% до 48,5 млрд куб. м.
Кілджі повідомив також, що Туреччина може збільшити з 20% частку в Трансанатолійському газопроводі TANAP, призначеному для поставок азербайджанського газу в Європу, і продовжить підтримувати проект Набукко.
Зараз 20% проекту належить державній трубопровідній компанії Туреччини Botas, а 80% - Державній нафтовій компанії Азербайджану ДНКАР. До кінця квітня країни розраховують укласти міжурядову угоду щодо проекту вартістю 5-7 млрд дол, і будівництво газопроводу почнеться в кінці 2013 р. або початку 2014 р., сказав заступник міністра.
Газопровід пропускною спроможністю 16 млрд куб. м на рік буде постачати газ з другої фази азербайджанського газового родовища Шах-Деніз, Європа буде отримувати 10 млрд куб. м на рік, а Туреччина - 6 млрд куб. м на рік.
За словами Кілджі, Туреччина, як і раніше, підтримує проект Набукко, хоча шанси на його здійснення знизилися після заяви одного з учасників проекту німецької RWE про те, що компанія зацікавлена в проекті TANAP і ще раз розгляне питання про свою участь в Набукко.
"Ми залишимося в проекті Набукко і продовжимо підтримувати його", - сказав Кілджі.
Нагадаємо, 19 березня з посиланням на джерело повідомлялося, що Україна веде переговори з Туреччиною, Румунією і Німеччиною про постачання кожною країною 2-3,5 млрд куб. м газу щорічно.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас