Китай вперше залучить західні компанії до видобутку сланцевого газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай вперше залучить західні компанії до видобутку сланцевого газу

Енергетика
187
Китай починає залучати західні компанії до видобутку сланцевого газу. На цьому тижні державна China National Petroleum Corporation (CNPC) підписала угоду про розподіл продукції з Royal Dutch Shell, яка допоможе їй добувати газ в провінції Сичуань.
Подібний документ став першою угодою в галузі сланцевого газу, укладеною між китайськими та західними компаніями.
Згідно з умовами договору, CNPC і Shell будуть спільно розробляти родовище Fushun-Yongchuan в провінції Сичуань на південному заході Китаю. Подібний крок з боку Пекіна є знаковим - Китай вперше допускає іноземну компанію до спільного видобутку сланцевого газу. Раніше участь іноземних гігантів обмежувалася лише спільною розвідкою та бурінням експериментальних свердловин. Крім Shell пошуком родовищ сланцевого газу в країні також займаються BP, Chevron і Total, які мають всі шанси незабаром отримати свій шматок сланцевого пирога - вже в найближчі місяці Пекін має намір провести другий тендер на розробку нових родовищ.
Експерти вважають, що Shell отримала контракт в першу чергу завдяки своїй хорошій репутації в Китаї. "У Shell і CNPC сформувалися довгострокові бізнес-відносини. Ще в середині минулого року компанії підписали угоду про глобальну співпрацю, яка і відкрила компанії шлях у Китай", - пишуть у своєму звіті аналітики Zacks Investment Research. До того ж за останні роки своєї присутності в Китаї Shell встигла інвестувати в розробку і тестове буріння родовищ сланцевого газу близько 400 млн дол.
Примітно, що сторони не приховують справжніх причин допуску Shell до видобутку китайського сланцевого газу. Англо-датська компанія, що набила руку в цій справі, поділиться зі своїми китайськими партнерами передовими технологіями і досвідом вилучення газу, про що прямо сказано в прес-релізі нафтового гіганта. Варто зазначити, що це далеко не перша спроба Китаю "навчитися" діставати сланцевий газ - підконтрольні уряду структури вже придбали серйозні частки в американських компаніях Chesapeake Energy і Devon Energy, що вважаються одними з лідерів цього сектора в США.
На сьогоднішній день Китаю належать найбільші запаси сланцевого газу в світі. Згідно з оцінками китайського Міністерства землі та природних ресурсів, їх обсяг перевищує 25 трлн куб. м (близько 19% світових запасів). Втім, комерційний видобуток такого газу в країні поки що не ведеться. Це Пекін і має намір виправити вже найближчим часом.
"Китай має величезний потенціал у галузі видобутку сланцевого газу, і ми маємо намір зробити свій внесок для втілення всіх цих можливостей в життя", - вважає гендиректор Shell Пітер Возер.
Так, в плани влади входить нарощення видобутку сланцевого газу до показника 6,5 млн куб. м на рік вже до 2015 р. Для порівняння, такий обсяг еквівалентний 6% від сукупного видобутку газу в країні. Подальші плани Пекіна виглядають ще більш переконливо - через вісім років сукупний видобуток сланцевого газу може скласти вже 60-100 млн куб. м на рік.
Нагадаємо, в листопаді 2011 р. заступник глави НАК "Нафтогаз України" Вадим Чупрун заявив, що видобувати перший промисловий сланцевий газ Україна почне вже до 2015 р. "Нам потрібно чотири роки, щоб добути перший промисловий сланцевий газ. Виходить 2015 р. Але можливо, терміни будуть скорочені. Нам головне - знайти оптимальний варіант умов спільної роботи", - заявив Чупрун.
За його словами, ключовим питанням нинішніх переговорів "Нафтогазу" з іноземними компаніями, зацікавленими в роботі в Україні, серед яких ExxonMobil, Shell, Chevron, Halliburton та інші, є умови майбутньої співпраці. Як повідомив Чупрун, до 2020 р. Україна планує вийти на видобуток 4-5 млрд куб. м. сланцевого газу на рік.
Він також зазначив, що родовища на заході і сході країни містять близько 2 трлн куб. м сланцевого газу, в той час як запаси природного газу, зосереджені в основному на шельфі Чорного та Азовського морів, оцінюються вдвічі нижче.
Управління енергетичної інформації Міненерго США оцінює українські запаси сланцевого газу в 1,2 трлн куб. м, що ставить Україну на четверте місце в Європі за обсягами запасів після Польщі, Франції та Норвегії. Раніше міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський заявляв, що запаси сланцевого газу в Україні сягають 30 трлн куб. м.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас