Податкова палиця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податкова палиця

Казна та Політика
4287
Новий кримінальний кодекс, з одного боку, дає бізнесу більше прав для захисту. З іншого - залишається чимало можливостей для зловживань правоохоронців.
Сьогодні в Україні вести бізнес в правових рамках практично неможливо. Фіскали під загрозою кримінального переслідування вимагають від підприємців все більших відрахувань. Їх непомірні апетити збільшуються загрозою взагалі втратити бізнес на користь рейдерів. Порушення кримінальної справи (КС) стало головним аргументом охочих поживитися за рахунок інших. Новий КПК повинен зробити кримінальний процес більш справедливим, але схвалений ВР в першому читанні законопроект поки що викликає у юристів багато запитань.
Була б людина, а факт знайдеться
Партнер ЮФ "Гвоздій та Оберкович" Анжеліка Сицько каже, що в більшості випадків кримінальне переслідування в економічних злочинах починається з порушення КС за фактом злочину, а не відносно конкретної особи, хоча відповідальними в таких випадках є конкретні люди - директор та головний бухгалтер. Причина - у справі "за фактом" слідчий не зобов'язаний повідомляти на підприємство про її порушення. І спочатку керівники компанії допитуються як свідки. Фокус в тому, що свідок, на відміну від підозрюваного і обвинуваченого, не має права відмовитися від надання свідчень. Він може не відповідати лише на запитання, що стосуються себе, членів сім'ї та близьких родичів.
"Свідка попереджають про кримінальну відповідальність за відмову і дачу неправдивих свідчень, тим самим примушуючи його говорити. Перебуваючи в нетиповій ситуації, допитуваному складно зорієнтуватися, чи не буде отримана відповідь згодом використана проти нього", - пояснює Анжеліка Сицько. А дані свідчення можуть стати вже підставою для порушення кримінальної справи стосовно допитаного свідка. Проект КПК не передбачає порушення КС "за фактом".
"Тепер особі, яка підозрюється у скоєнні злочину, повинні повідомити про це письмово. Окремо зазначено, що докази, отримані від свідка, якого в подальшому визнано підозрюваним, є неприпустимими", - говорить юрист.
Але де додалося, там і поменшало. Старший партнер ЮФ "КМ Партнери" Олександр Мінін зазначає, що сьогодні загроза відкриття КС перетворилася на досить часто використовуваний "кийок" вибивання грошей з підприємств. Цьому можна було протистояти, оскаржуючи постанову про відкриття справи. "Проект КПК цей етап взагалі усуває і перетворює початок розслідування на автоматичну подію", - коментує юрист.
Як привід для порушення КС податкова міліція часто використовує акти перевірок податкових органів, навіть якщо вони оскаржуються в суді. Такі акти визнаються правоохоронцями заявами про злочин з несплати податків. Ст. 97 чинного КПК передбачає проведення дослідчої перевірки, яка відсіює багато подібних "заяв". А проект нового КПК пропонує цей фільтр прибрати.
"Тобто кожен акт перевірки податкової автоматично означатиме проведення досудового слідства та обтяження осіб, щодо яких воно проводиться?" - задається питанням Олександр Мінін.
Маски виїхали, шоу залишилося
Нещодавно ДПС заборонила підрозділам податкової міліції використовувати захисні маски під час операцій. Але очікувати відчутних наслідків від цього не доводиться. "Нинішній КПК в повній мірі сприяє використанню "маски-шоу", - розповідає керуючий партнер ЮК "Лігал Асистанс Груп" Дмитро Йовдій. Ст. 178 кодексу дає правоохоронцям масу можливостей для зловживань при обшуку. Адже підставою для обшуку є лише припущення слідчого, що знаряддя злочину, цінності, інші предмети і документи, що мають значення для слідства, знаходяться у будь-якої особи.
"Завдяки цьому практика рясніє типовими випадками, коли на підприємство ввалюється бригада бійців на чолі зі слідчим і пред'являє постанову про проведення обшуку, з якої директор підприємства дізнається про кримінальну справу, про яку навіть не підозрював", - говорить юрист. І з підприємства вивозяться всі фінансово-господарські документи, вилучаються службові сервери тощо. Відповідно до проекту нового КПК, обшук буде проводитися тільки на підставі постанови слідчого судді. При цьому клопотання про таку постанову має містити відомості про документи та речі, які планується відшукати.
"Є надія, що такі зміни не дозволять правоохоронцям при обґрунтуванні обшуку прикриватися загальними фразами на кшталт "в матеріалах кримінальної справи є достатні матеріали, які вказують на необхідність проведення обшуку за вказаною адресою", - вважає Дмитро Йовдій.
Крім того, за словами Анжеліки Сицько, новий КПК буде перешкоджати безпідставному арешту майна. Згідно з документом, арешт також застосовується тільки за рішенням суду (нині - за постановою слідчого). Також для винесення рішення суд повинен брати до уваги наслідки арешту для третіх осіб, вивчати, чи не спричинить це зупинку підприємства тощо Рішення суду про арешт майна направляється особам, яких воно стосується.
Чим доведеш
Юристи відзначають, що сьогодні суди, як правило, "симпатизують" звинуваченням і відхиляють клопотання захисту, намагаючись "протягнути" обвинувальний вирок. В крайньому випадку, справи відправляють на дорозслідування. Новий КПК, виключивши можливість направляти справи на дорозслідування, дає шанс захисту. Кирило Козак, партнер юридичної фірми "КПД Консалтинг", наводить приклад справи, в якій слідчий відмовив практично у всіх клопотаннях. Вона пішла до суду, де слухається вже другий рік.
"Докази звинувачення не підтвердилися. Але суд не може винести рішення, тягне час. Винести виправдувальний вирок йому не дає практика, що склалася, а для обвинувального немає підстав", - розповідає юрист. Якби діяв новий КПК, адвокат міг би сам допитати свідків, зібрати документи і долучити докази до справи, що попередили б передачу її в суд.
Однак слід зазначити, що новий кодекс не дозволяє адвокату самостійно проводити слідчі дії. Він може лише клопотати про допит свідків та витребування документів тощо перед слідчим, прокурором або суддею. Тому отримати необхідні докази захисту все ж таки буде непросто.
Вілен Веремко
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас