НБУ: Для виплат вкладникам Сбербанку СРСР є необхідні кошти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Для виплат вкладникам Сбербанку СРСР є необхідні кошти

Казна та Політика
528
"Хочу запевнити, що, незважаючи на масштабність завдань, для виплат вкладникам колишнього Сбербанку СРСР є всі необхідні кошти, і процес виплат, як і обіцяв Президент (Віктор Янукович), розпочнеться з 1 червня. Для цього ми не будемо збільшувати зовнішні запозичення, податковий тиск на бізнес і друкувати гроші. Гривня з початком цих виплат залишиться стабільною, а інфляція перебуває під контролем. Ми чітко будемо стежити за тим, щоб не поставити під загрозу макроекономічну стабільність в країні", - заявив Арбузов.
Він нагадав, що виплати вкладникам планується забезпечити за рахунок додаткових надходжень до держбюджету.
"Цього року, незважаючи на побоювання експертів, економіка країни зростає, що забезпечило додаткові надходження з податку на додану вартість та податку на прибуток. Поступово забезпечать додаткові надходження податок на розкіш, детінізація економіки за рахунок скорочення готівкових розрахунків та лібералізація ринку корисних копалин", - зазначив голова Нацбанку.
За його словами, на даний момент обговорюється з комерційними банками, як стимулювати громадян залишати отримані кошти на депозитах на привабливих умовах.
Нагадаємо, 13 березня ц.р. Президент України Віктор Янукович заявив, що згідно з соціологічним дослідженням, 2/3 повернутих вкладів Сбербанку СРСР залишаться на депозитних рахунках. Президент зазначив, що було проведено соціологічне дослідження, яке показало, що приблизно 30% людей будуть знімати ці кошти.
Водночас, за словами Януковича, підвищення соціальних виплат відбуватиметься поступово, не перевантажуючи бюджет. "Якщо подивитися на цей рік, ми дуже рівномірно навантажуємо бюджет. Тобто, немає такого, щоб відбулося навантаження в один якийсь місяць. Ми починаємо з квітня місяця і поступово навантажуємо бюджет до кінця року. Далі це навантаження перейде вже на 2013 р. і буде продовжуватися, тобто все поступово", - повідомив Янукович.
Напередодні перший заступник голови Адміністрації президента України Ірина Акімова повідомила, що на забезпечення соціальних ініціатив Президента без урахування програми іпотечного кредитування, за попередніми оцінками Міністерства фінансів, є близько 10-11 млрд грн.
Вона також повідомила, що Національний банк України (НБУ) і комерційні банки розробляють пропозиції щодо збереження анонсованої видачі вкладів Сбербанку СРСР в сумі 1000 грн на банківських рахунках.
За словами Акімової, рівень інфляційного тиску, пов'язаний з соціальними ініціативами Президента, не перевищить 1,5%.
Нагадаємо, 7 березня Віктор Янукович запропонував чотири напрямки подальшої реалізації соціальної реформи, які необхідно реалізувати для покращення якості життя громадян. Серед цих напрямів - іпотечне кредитування, підвищення зайнятості населення, підвищення соціальної допомоги малозабезпеченим, а також повернення громадянам вкладів Сбербанку СРСР.
З цією метою парламент збирається розглянути питання зміни держбюджету. Як заявляв голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, необхідні зміни до державного бюджету на 2012 рік в частині виконання соціальних ініціатив Президента потрібно внести до травня.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас