Хорошковський: Виконання вимоги МВФ про підняття тарифів не вирішить проблему покриття собівартості газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хорошковський: Виконання вимоги МВФ про підняття тарифів не вирішить проблему покриття собівартості газу

Енергетика
213
Виконання вимоги МВФ про підняття тарифів не вирішить проблему покриття собівартості газу. Про це під час інвестиційної конференції повідомив перший віце-прем'єр-міністр України Валерій Хорошковський, передає кореспондент РБК-Україна.
"Якщо ми сьогодні за пропозицією МВФ підняли би ціни в два рази (тарифи), то ми всього досягли б близько 25-30% собівартості ціни газу. Тобто, ми все одно не вирішуємо цієї проблеми", - заявив Хорошковський.
Він зазначив, що навіть за умови підняття ціни в умовах нинішнього законодавства в Україні велика категорія людей, які сьогодні не потребують державної субсидії, потраплять в цю категорію. "Відповідно, все одно потрібно розраховувати навантаження на бюджет. Відповідно, треба розраховувати наші можливості з компенсацій. На це питання треба дивитися в комплексі", - зазначив перший віце-прем'єр.
"Я хочу створити таку систему компенсації при монетизації наших пільг, що дозволить давати субсидію тим людям, які її потребують. Сьогодні, очевидно, що дотація ціною сама нерозумна", - додав він.
Раніше Хорошковський заявив, що позиція МВФ щодо підвищення тарифів на газ в Україні залишається жорсткою.
Питання тарифів на газ став каменем спотикання торік, коли Україна втратила можливість отримати від МВФ три квартальних кредити в розмірі приблизно 1,5 млрд дол кожен в рамках програми stand-by загальним обсягом 15,5 млрд дол..
Востаннє місія МВФ працювала в Україні восени минулого року, після чого взяла паузу для відпрацювання технічних питань.
Програма співпраці України та МВФ, схвалена в липні 2010 р., передбачає виділення Україні кредиту на суму 15 млрд 150 млн дол під ставку 3,5% річних. Термін дії програми становить 2,5 роки. Одразу після схвалення програми співпраці Україна отримала перший транш у розмірі 1 млрд 890 млн дол Рішення про виділення другого (і останнього) траншу в розмірі 1 млрд 500 млн дол рада директорів МВФ прийняла 22 грудня 2010 р.
Згідно з оцінками Світового банку, нині існує ризик розірвання чинної угоди про кредитну програму stand-by Україні з МВФ. 2 березня повідомлялося, що Україна виплатила МВФ 575 млн дол обслуговування за першим траншем stand-by. Обсяг виплат Україною МВФ на 2012 р. становить 3,72 млрд дол Для погашення цієї заборгованості, а також боргів по облігаціях України хоче отримати від МВФ нові кредити на 10 млрд дол А поки кредитів немає, Мінфін буде позичати гроші шляхом продажу ОВДП і держоблігацій.
Зазначимо також, що Україна хоче реструктуризувати борг перед МВФ. Раніше прем'єр-міністр Микола Азаров повідомив, що Україна попросить МВФ рефінансувати борг, погашення якого припадає на 2012 р, новим кредитом в рамках програми stand-by. За словами Азарова, якщо МВФ не зможе надати другий транш кредиту stand-by, то Україна буде мати право ставити питання про те, щоб МВФ не наполягав на погашенні заборгованості, яка утворилася в 2008 р.
Однак, за словами віце-прем'єр-міністра України, міністра соціальної політики Сергія Тігіпка, на сьогоднішній день Міжнародний валютний фонд ще не надає механізму щодо реструктуризації боргу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас