Металооблом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Металооблом

Банківські метали
2583
Аналізувати ринок золота зараз складніше, ніж в будь-який період за останні 11 років", - вважає Девід Фуллер, видавець інвестиційного бюлетеня Fullermoney Global Strategy. На початку вересня 2011-го ціна тройської унції досягла рекордних $1920, але потім за кілька днів звалилася на 20%. Тоді багато інвесторів опинилися в глухому куті: вони очікували, що загострення європейських боргових проблем, страх перед новою хвилею кризи і обвал на фондових ринках підвищать попит і, отже, ціну на дорогоцінний метал, відзначає Фуллер.
Фінансова криза, що забрала з собою мільярди коштів інвесторів, які ризикнули вкластися у фондові ринки, все ж змогла принести прибуток тим учасникам ринку, хто зробив ставку не на акції, а на золото. Ціна дорогоцінного металу, як показали найбільш напружені дні світової фінансової кризи, в моменти тотального обвалу фондових ринків, навпаки, збільшувалася. Під час рецесії 2008-2011 років золото суттєво зросло в ціні з початкових $700 за унцію. Тим самим були багаторазово побито історичні максимуми. Однак в поточному році воно, швидше за все, втратить статус надійного активу для інвесторів.
"Золото дешевшає, тому що зростають переконання щодо того, що ФРС уже не запропонує нових заходів зі стимулювання при відновленні американської економіки", - говорить Леклан Шоу, аналітик з Commonwealth Bank of Australia. Заява про відновлення економіки в США в поєднанні з низькими відсотковими ставками стимулюють зростання інвестицій в ризиковані активи і падіння інтересу до захисних, в ролі яких найчастіше і розглядається золото.
Нинішнє падіння - найбільш затяжне з початку року. Протягом двох тижнів вартість тройської унції втратила 8%, опустившись нижче $1650. Втім, голова ФРС Бен Бернанке був не єдиним, хто посприяв падінню вартості жовтого металу. Відстрочений дефолт Греції також дозволив інвесторам переключитися на інші класи активів, наприклад, на акції. Інвестори з позитивом сприйняли новину про те, що єврозона надасть Греції фінансову допомогу в розмірі 39,4 млрд. євро через Європейський механізм фінансової стабільності (ЄФФС). З цієї суми близько 25 млрд. євро підуть на рекапіталізацію грецьких банків. Кошти, що залишилися, будуть виділені кількома траншами на обслуговування зобов'язань країни. Загальний обсяг програми має скласти 130 млрд. євро.
У сформованих умовах учасники ринку не відкидають подальшого зниження ціни. На думку трейдерів, опитаних агентством Bloomberg, до кінця березня вартість тройської унції може опуститися нижче $1600. "Стан справ у світовій економіці поступово поліпшується, тому в довгостроковій перспективі варто очікувати зростання ризикових, а не надійних активів", - прогнозує менеджер Jensen Investment Management Роберт Цагуніс.
З приводу золота завжди було багато скептиків. Про те, що на ринку золота формувалася "бульбашка", яка рано чи пізно лопне, неодноразово говорив і мільярдер Уоррен Баффет. Наприкінці лютого він в черговий раз в щорічному листі до акціонерів Berkshire Hathaway порадив уникати інвестицій в золото: "Ця "бульбашка" виросла із спекуляцій на тлі боргових проблем європейських країн. Вона не обов'язково лопне раптово, просто фаза росту може змінитися затяжним і виснажливим падінням", - йдеться в листі.
Про те, що тренд змінюється, свідчить і перегляд деякими банками прогнозу середньорічної ціни. Причому більшість експертів, опитаних Лондонською асоціацією учасників ринку золота, вважають, що середньорічна його ціна складе $1766, а діапазон ціни буде найширшим за останні 10 років - від $1443 до $2055. Згідно з опублікованими Thomson Reuters даними опитування, середня ціна в першому півріччі складе $1640, а за весь рік - $1760.
Незважаючи на існуючий оптимізм щодо верхньої межі ціни, така волатильність мало відповідає статусу "тихої гавані". "Золото - відмінна інвестиція під час кризи. Але коли покращиться макроекономічна ситуація, а інвестиції в золото почнуть скорочуватися, розпочнеться розворот у бік довгострокового зниження його ціни", - зізнається сьогодні Фуллер. Власне березень і стане визначальним місяцем для подальшого руху ринку протягом усього року. І є всі підстави припускати, що 2012 рік буде не таким успішним для "золотих інвестицій", як останні кілька років.
В'ячеслав Мироненко
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас