МЗС: Україна вивезла весь збагачений уран — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МЗС: Україна вивезла весь збагачений уран

Енергетика
407
Україна повністю виконала свої зобов'язання щодо вивезення високозбагаченого урану.
Про це йдеться в оприлюдненій сьогодні заяві Міністерства закордонних справ України.
Зокрема, в МЗС нагадали, що під час Вашингтонського саміту з ядерної безпеки 2010 року Україна оголосила рішення позбутися від всіх наявних запасів високозбагаченого урану до проведення 26-27 березня 2012 року в Сеулі наступного саміту з тематики ядерної безпеки.
"Таке рішення було закріплено низкою політичних документів, зокрема положень спільної заяви президентів України та США від 12 квітня 2010 року і міжурядового меморандуму зі США про співробітництво з питань ядерної безпеки від 26 вересня 2011 року", - йдеться в повідомленні.
За інформацією МЗС, 22 березня 2012 р. Україна в повному обсязі виконала взяті на себе зобов'язання, "забезпечивши вивезення до Росії за сприяння США і МАГАТЕ останньої партії високозбагачених ядерних матеріалів з Харківського фізико-технічного інституту".
"Цим кроком наша держава вкотре підтвердила свою багаторічну відданість ядерному роззброєнню і непоширенню, і зробила практичний внесок у подальше зміцнення режиму непоширення, встановленого Договором про непоширення ядерної зброї", - йдеться в заяві.
Також в МЗС зазначили, що в рамках реалізації двосторонніх домовленостей зі США Україна отримала еквівалентну кількість низькозбагаченого урану і відповідне обладнання. "Крім цього, за фінансування США почалися роботи з будівництва, із застосуванням сучасних технологій, на базі Харківського фізико-технічного інституту новітнього джерела нейтронів. Зазначені кроки, а також подальша співпраця зі США в цій сфері, значним чином сприяють зміцненню потенціалу вітчизняних науково-дослідних установ у галузі прикладної ядерної фізики і дозволять створити базу для отримання широкого спектру медичних ізотопів для діагностики та лікування різних видів онкологічних захворювань", - підсумували в МЗС України.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас