Економний метр: чи потрібен ріелтор при купівлі квартири? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економний метр: чи потрібен ріелтор при купівлі квартири?

Нерухомість
5193
Микола і Поліна Коваленко торік купили "двушку" в районі Куренівки за 63 тисячі доларів. Послуги брокера їм обійшлися в 3% від суми. "Ми віддали майже 2000 доларів агенту. Але за що? За те, що вона сходила з нами на перегляд декількох квартир і підготувала нам документи, які ми ще раз самостійно перевіряли у знайомих юристів?" - обурюється Наталія. Найприкріше, що саме завдяки знайомому юристу сім'я Коваленків до цього утрималася від купівлі однієї квартири на Оболоні. Знайомий з'ясував, що на житлоплощі, що виставляється на продаж, була прописана жінка з маленькою дитиною. Примітно, що співробітники ріелторської контори, до речі, досить відомої в Києві, цього виявити не змогли.
Бути чи не бути?
Українці все частіше замислюються про купівлю квартири самостійно, минаючи посередників. Це дешевше і не так клопітно, як здається. "По-перше, ти економиш на агентських, це 3-5% від вартості квартири. По-друге, ти виходиш на кінцевого продавця, який зацікавлений продати квартиру швидко і без клопоту. Тому він не робить націнку, яку люблять робити агенти", - каже Марина Пилипчук, яка нещодавно купила трикімнатну квартиру в Києві. Правда, їй пощастило. Цю квартиру вона купила у своєї колеги. Природно, що в таких випадках ризик виявитися жертвою квартирної афери у неї був мінімальний.
Вийти самостійно на господаря квартири, та ще й перевірити її "історію" - ці завдання часом здаються пересічним громадянам нерозв'язними. "Під час кризи збільшилася кількість квартирних шахраїв. Наше агентство, наприклад, за минулий рік призупинило п'ять угод купівлі-продажу квартири. Виникли сумніви в справжності документів", - говорить Іван Єфименко, брокер. За його словами, набагато надійніше звернутися до досвідчених фахівців і агентств нерухомості з ім'ям. "Уявляєте, скількох людей потрібно обдзвонити, скільки інформації в мережі перелопатити, щоб вийти безпосередньо на господаря квартири?! На це можуть піти місяці. До того ж, квартира може виявитися не такою гарною, як розповідає господар, і не в такому гарному місці. Брокер про такі нюанси попередить заздалегідь, бо він не хоче втрачати клієнта", - пояснює Єфименко.
Ризикнемо з ним не повністю погодитися. Наприклад, автор цих рядків зверталася до брокерів з проханням підібрати однокімнатну квартиру з ремонтом біля метро. І тут довелося зіткнутися з безліччю хитрощів. Зокрема, на перегляд квартир брокери завжди намагалися мене підвезти на машині, щоб у мене не було можливості оцінити відстань між станцією метро і будинком, в якому виставляється об'єкт на продаж. Як з'ясовувалося потім, поняття "біля метро" означало приблизно чотири-п'ять зупинок на маршрутці.
Поняття "ремонт" виявилося ще більш розпливчастим. Наприклад, легка "косметика" 2008 року підносилася як якісний ремонт, а китайські крани у ванній кімнаті виявлялися тією самою "новою сантехнікою". Але найбільш прикрим було те, що в кожному випадку мене намагалися переконати, що за такі гроші кращого я не знайду. І буквально відразу ж вимагали завдаток. Піддаючись атаці двох-трьох професійних брокерів, які розігрують справжній спектакль про пречудову квартиру, що вислизає з рук, утриматися від непродуманого кроку може далеко не кожен. Власне кажучи, на це і робиться ставка.
Власний розрахунок
Історій, коли люди купували квартири без агентів нерухомості і виявлялися жертвами аферистів, так само багато, як і тих ситуацій, коли квартири покупцям допомагали підібрати ріелтори. Ризик, на жаль, є в обох випадках. Правда, деякі агентства нерухомості все ж несуть відповідальність перед покупцями. "Я дала вказівку перевірити дану квартиру. Але мої підлеглі забули це зробити. Потім з'ясувалося, що історія квартири "нечиста", але задаток - 12 тисяч доларів - клієнт вже виплатив, і повертати його власник квартири не збирався. Моя начальниця прийняла рішення розділити цю суму на весь мій відділ, ми всі скинулися по 3000 доларів і повернули гроші клієнту", - розповідає Олена, провідний спеціаліст одного великого агентства нерухомості. Іншими словами, щоб повернути гроші і зберегти репутацію, на співробітників агентства начальство наклало штраф. Але такі випадки поодинокі. У більшості аналогічних історій максимум, на що ви зможете розраховувати, - це на співчуття брокера.
"Я давно і багато пишу про нерухомість. І саме тому я буду купувати квартиру у господарів. Повішу оголошення в соцмережах, на тематичних форумах, в газетах, буду сама телефонувати і шукати. Я не розумію, за що платити ріелторам. Адже їх єдина перевага в тому, що у них є база квартир, що надійшли в продаж, і вона повсякчас оновлюється. Але доступ до такої бази не повинен обчислюватися тисячами доларів", - вважає Дарина, журналіст. За її словами, вийти на господаря найскладніше, а от оформити всі інші документи і перевірити квартиру можна самостійно.
"Відмовившись від послуг агентів з нерухомості, все одно доведеться витратитися на юридичну допомогу в підготовці договорів та аналіз документів (до 1% від ціни житла, що купується). Крім цього потрібно буде перевірити історію квартири. До речі, цей пункт я рекомендую виконувати самостійно, навіть якщо ви купуєте квартиру через агентство, так знижується ризик бути втягнутим в аферу", - говорить Максим Піддубний, юрист.
За його словами, перше, що потрібно вимагати у господаря квартири до сплати завдатку: оригінали документів, що підтверджують, що нерухомість належить саме йому (свідоцтво про право власності, договір купівлі-продажу, міни, технічний паспорт і т.д.). Справа в тому, що деякі шахраї примудряються роздобути аванси одночасно від декількох довірливих покупців, попередньо не надавши жодного документа на нерухомість. "Однак, ознайомившись з правовстановлюючими документами, розлучатися з завдатком рано. Папери теж можна підробити і дуже якісно", - застерігає Піддубний.
Юрист рекомендує особисто пройтися по всіх організаціях, що видають документи на квартиру, поговорити з мешканцями будинку, сусідами, консьєржами, охоронцями... Дуже часто саме ці люди володіють повною інформацією про попередніх власників і про те, який шлейф історій тягнеться за цією квартирою. Наприклад, в Україні немає єдиного реєстру судових проваджень, тому дізнатися, чи тягнуться за квартирою судові справи, можна тільки в особистій бесіді. Також в процесі спілкування можна зібрати інформацію про сусідів, термовластивості будинку, коли в останній раз ЖЕК ремонтував дах, чи немає вогкості в квартирах і інші дуже важливі речі, які безпосередньо впливають на рівень комфорту вашої, можливо, нової квартири.
Світлана Єрьоміна
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас