МВФ схвалив виділення Румунії чергового траншу на 500 млн євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ схвалив виділення Румунії чергового траншу на 500 млн євро

Кредит&Депозит
130
Румунія отримає чергові 500 млн євро від Міжнародного валютного фонду, передає телеканал "Росія 24".
Фонд схвалив виділення країні чергового траншу двохмільярдного кредиту, узгодженого в минулому році.
Економіка країни знову пішла в зростання після дворічного спаду, інфляція на історично низькій позначці. Але перспективи Румунії, на думку представників фонду, захмарюються борговою кризою в єврозоні. "Збереження прихильності країни до здійснення економічних реформ вкрай важливо для боротьби з існуючими невизначеностями і збільшення потенціалу економічного зростання", - підкреслив заступник директора-розпорядника МВФ Немат Шафік.
За прогнозом Міжнародного валютного фонду, в 2012 р. ВВП Румунії зросте на 2%, що значно перевищує прогноз щодо більшості європейських держав. Для порівняння, в 2008 р. скорочення економіки оцінювалося в 7%.
В кінці минулого року міжнародне агентство Standard & Poor's знизило суверенні кредитні рейтинги Румунії. Довгостроковий рейтинг в місцевій валюті знизили з рівня "ВВВ-" до "ВВ+", короткостроковий з "А-" до "3В". Правда, тоді свої дії в S&P пояснили зміною методології оцінок.
При цьому в Standard & Poor's вказали, що влада Румунії "робить важливі кроки" щодо покращення основних макроекономічних показників країни. Експерти позитивно оцінили зусилля уряду зі зниження дефіциту бюджету і торговельного балансу. Відзначили в агентстві й успіхи у реформуванні фінсектора, яке проходило за сприяння Міжнародного валютного фонду.
Проте вже на початку лютого жорстка економія довела Румунію до зміни уряду. Рішення про відставку кабінету міністрів з офіційним формулюванням прийнято у зв'язку з необхідністю зберегти стабільність і громадський спокій на тлі зростаючої хвилі протестів. Румуни відповіли масовими демонстраціями на антикризові реформи влади. "Нам довелося приймати серйозні рішення, але плоди цих праць вже починають проглядатися. Найважливіша мета - втримати економічну стабільність в країні", - зазначив у своїй прощальній промові прем'єр-міністр країни Еміль Бок.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас