Експерт: Для стабільності гривні доведеться витратити 7 млрд доларів резервів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Для стабільності гривні доведеться витратити 7 млрд доларів резервів

Казна та Політика
1033
З точки зору валюти, в Україні протягом останніх 6 місяців постійно знижуються золотовалютні запаси приблизно на один мільярд доларів на місяць, тобто ми витратили вже близько 6 млрд доларів для того, щоб стримувати курс і щоб не відбувалася девальвація гривні. Про це заявив директор з інвестицій Concorde Capital Андрій Герус, пише Економічна правда.
"З одного боку, зрозуміло чому це роблять - бо хочуть утримати в країні стабільність. З іншого боку, девальвація відбувалася у всіх країнах, які знаходяться поруч з Україною, є нашими сусідами і конкурентами, зокрема в Польщі, Росії, Туреччини, приблизно на рівні 10%. Зазвичай для того, щоб зробити своїх виробників, які є експортерами, конкурентоспроможними, країна девальвує валюту", - сказав експерт.
Тому, за його словами, з одного боку такими діями є спроба зберегти стабільну ситуацію валюти в країні, а з іншого боку йде ослаблення експортерів, і таким чином ще сповільнюється приплив валюти в країну від експортних операцій, у зв'язку з тим, що експортери стають менш конкурентоспроможними.
"Реальний приріст ВВП в 2012 році ми очікуємо на рівні 1,9%, що істотно нижче, ніж в 2011 році. Інфляцію на рівні 9%. Знову ж сповільнення зростання економіки, перш за все, через ситуацію на глобальних ринках. Глобальні ринки останнім часом відчувають послаблення. Це ринки металів, це ринки хімії, ринок зерна. У той же час нашим експортерам у зв'язку з тим, що штучно утримується валюта, досить важко ефективно працювати і нарощувати продажі на експортних ринках", - зазначив Герус.
"Інфляцію ми прогнозуємо на дещо вищому рівні, ніж вона була в 2011 році. Крім того, є певні песимістичні прогнози щодо врожаю цього року. Фактично у нас урожай базовий фактор для загальної інфляції в Україні", - заявив директор з інвестицій.
За його прогнозами, гривня цього року буде стабільною, але це буде тільки завдяки інтервенціям НБУ.
"На це доведеться витратити не менше 7 млрд доларів резервів в цьому році. Фактично ці 7 млрд доларів - це дефіцит зовнішнього балансу за торговими, фінансовими операціями", - зазначив Герус.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас